Četvrtak, 20.06.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 20.06.2019.

E M U EUR 117.9212 
S A D USD 104.67 
SVAJCARSKA CHF 105.6358 
V.BRITANIJA GBP 132.7642 
KANADA CAD 79.0728 
HRVATSKA HRK 15.9209 
BIH BAM 60.2922 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 25.05.2012.
Kvalitetan san kvalitetan dan

Kvalitetan san kvalitetan danSan ne predstavlje samo jedan od načina za odmor, on  igra važnu fiziološku funkciju i nezamenljiv je za intelektualni razvoj kod dece i poslovnu produktivnost kod odraslih. Ako ne vodite računa da svome telu obezbedite dovoljno sna, onda se ne trudite ni da dostignete i iskoristite svoj puni potencijal.

Savremeno društvo je u brzini svog razvoja formiralo veoma razgranata i utemeljen pravila, koja su ulogu kvalitetnog sna i njegove dužine, stavila na nezahvlano mesto. Poslovne obaveze, porodične obaveze, društvene obaveze, sve traže svoje vreme  u jednom vašem danu.

Najčešće rešenje nedostatka vremena postalo je skraćenje sna i vremena koje je potrebno telu da se regenerie. Nako sasvim nesvesno, a neko planski i sa namerom, postepeno umanjuje vreme provedeno u spavanju, sa ciljem da uštedi vreme, stigne da završi više (neko sve) obaveze u jednom danu. Kasnije se odlazi na spavanje, ranije se ustaje ujutru. Ono što nikako ne smete zaboraviti jeste, da je baš kvalitetan san, ono što vam je potrebno za uspešan i kvalitetno proveden dan.

Nedovoljno sna utiče na pojedinca na sledeći način:

Sposobnosti rešavanja problema su umanjene
Nedostatak sna značajno povećava brzinu reakcije na novonastalu situaciju, povećava dekocentraciju, čini nas netolerantnijim i manje fleksibilnim, i znatno umanjuje našu sposobnost za inovativnim rešenjima problema.

Sposobnost komunikacije slabi
Nedostatak sna umanjuje vašš vokabular; fond reči koji svakodnevno koristimo siromaniji je i u pisanju i u govoru, a time i naša mogućnost da ostvarimo potrebnu pozitivnu komunikaciju na radnom mestu ili u porodici.

Sposobnost učenja i pamćenja opada
Neispavanost negativno utiče na rezultate testova memorije, verbalne sposobnosti i sveukupne aktivnosti.

Motoričke sposobnosti opadaju
Istraživanja su pokazala da postoji direktna veza između pospanosti i umanjene ''ruka – oko'' koordinacije. Koordinacija neispavane osobe jednaka je koordinativnoj sposobnosti osobe pod dejstvom veće količine alkohola.

Opširnije u štampanom izdanju...Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved