Petak, 22.02.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 22.02.2019.

E M U EUR 118.1516 
S A D USD 104.2177 
SVAJCARSKA CHF 104.0617 
V.BRITANIJA GBP 135.7752 
KANADA CAD 78.7467 
HRVATSKA HRK 15.9268 
BIH BAM 60.41 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 05.07.2012.
U IT sektoru mogu biti uspešne žene

U IT sektoru mogu biti uspešne ženeIT sektor se još smatra pretežno “muškom“ oblašću; ovde se pripadnici jačeg pola osećaju “na svom terenu“. Mnogi teško mogu da zamisle ženu programera, web dizajnera ili IT tehničara i analitičara, iako nema pravog razloga za to.

Prema podacima portala womanintechnology.co.uk samo 36 odsto žena smatra da HR menadžment pruža dobru podršku ženama zaposlenim u IT sektoru, što je mnogo slabija podrška on one koju dobijaju žene koje rade u drugim oblastima. Devojčicama, kada biraju školu koju će da upišu ili profesiju kojom će da se bave, retko na pamet padaju računari, mašine, tehnika i tehnologija. Mnogo češće one sebe vide kao buduće balerine, pevačice, glumice, frizerke, kozmetičarke i slično. Razlog za ovakav izbor mogu delimično biti i puki stereotipi. Podaci koje je Evropska komisija objavila 2008. Godine, pokazuju da samo 19 odsto diplomiranih inženjera čine pripadnice lepšeg pola.

Sa druge strane, dame su potpuno sposobne da obavljaju “muške“ poslove i mogu biti veoma uspešne u navedenim oblastima. Ukoliko ne iskoriste svoje sposobnosti da obavljaju ove poslove, propuštaju šansu da izgrade karijeru u industriji koja je veoma perspektivna i zaposlenima pruža širok spektar mogućnosti, finansijskih kao i stručnih. Ipak, izgleda da mnoge devojčice i žene ne razmišljaju o tome. Za neke od njih ovo su samo dosadni i dosta apstraktni poslovi kojima se bave muškarci.

O tome koliko žene mogu biti uspešne u IT sektoru razgovarali smo sa Oliverom Popović, suvlasnicom IKT kompanije “PS tech“.

Koliko često se može “sresti“ žena IKT industriji i kakav je njen položaj u ovoj oblasti, prema Vašem iskustvu i saznanjima?
- U poslednje vreme žene se u IKT industriji mogu sresti sve češće. Međutim, to ipak nije dovoljno da bi bile podjednako zastupljene kao muškarci. Od kada se pre oko pedeset godina ova delatnost pojavila, žene se sve češće zapošljavaju u ovom sektoru, ali je njihov broj i dalje mali – podaci pokazuju da u svetu one učestvuju u ovim profesijama sa 23 do 25% od ukupnog broja zaposlenih, dok je u Srbiji tak procenat nešto veći. Položaj žena je, kao i u mnogim drugim industrijama, najčešće na nivou operativnih izvršioca, dok menadžerki ima znatno manje u odnosu na muškarce. Ženama je potrebno pružeti dodatnu podršku, bilo da žele da započnu svoj posao ili da osnaže i preuzmu neku od rukovodećih funkcija u većim korporacijama.

Koji su najčešći stereotipi koje žene stvaraju o ovoj industriji?
- Najčešći stereotip, koji mnoge mlade devojke imaju na pameti kada se opredeljuju za buduću profesiju, jeste “inženjerski poslovi su muški poslovi“. Čak i kasnije, kada se već zaposle u ovoj industriji, žene u preduzećima iz ovoh delatnosti nailaze na razne prepreke. Jedna od njih je i problem rastegljivog radnog vremena, koje za njih ima prednosti, ali i mane. U ovoj utakmici žene često izgube od svojih muških kolega, budući da su oni znatno slobodniji u većem delu dana, jer nemaju obaveza u kući i oko dece. Zbog toga žene ređe prihvataju rukovodeće i odgovornije pozicije.

Kompletan intervju pročitajte u štampanom izdanjuOcena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved