Utorak, 16.10.2018.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 16.10.2018.

E M U EUR 118.2366 
S A D USD 102.1836 
SVAJCARSKA CHF 103.2634 
V.BRITANIJA GBP 134.314 
KANADA CAD 78.6148 
HRVATSKA HRK 15.9349 
BIH BAM 60.4534 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

RTS, 05.12.2016.
Raste broj preduzetnika koji pokreću sopstveni biznis

U ovoj godini, koja je proglašena godinom preduzetništva, do oktobra je otvoreno 11.000 preduzetničkih radnji više nego što je zatvoreno. Od 16 milijardi dinara koje je Vlada namenila za preduzetništvo, dodeljeno je devet i po.

Raste broj preduzetnika koji pokreću sopstveni biznis

Reč preduzetnica u godini preduzetništva, daleko se čula. Mnoge su bile odlučnije da se oprobaju na tržištu, ohrabrene podrškom u javnosti.

U Udruženju poslovnih žena, kažu da rado čekaju sledeću godinu i Zakon o mikrofinasiranju, jer su žene uglavnom vlasnice malih preduzeća.

Sanja Popović Pantić iz Udruženja poslovnih žena kaže da su na opštinskom i gradskom nivou sporadično postojali programi koji su podržavali žensko preduzetništvo.

"Pre svega smatramo da je važno podržati održivost biznisa, ne toliko samo nastajanje, koliko da se u zaista teškim tržišnim uslovima postojeći biznisi održe, ako je moguće i prošire, internacionalizuju svoje poslovanje", kaže Popović Pantićeva.

Od 16 milijardi dinara koje je Vlada namenila u godini preduzetništva, dodelila je devet i po. Konkurisalo je više od dvanaest i po hiljada početnika u poslovanju, lokalnih samouprava i klastera.

"Prema broju prijava veliko je interesovanje, a najveće je bilo za programe samozapošljavanja NSZ-a, međutim jako veliko interesovanje je bilo i za razvojne faze, koje konkretno sufinansiraju nabavku opreme", ističe pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović.

Kada svedu račune, preduzetnici su u proteklih jedanaest meseci bili zadovoljni brzinom izdavanja građevinskih dozvola, inspekcijskim nadzorom i e-upravom koja je poslala radnu knjižicu u zaborav, pokazala je anketa USAID-a. Najveća zamerka je što i dalje plaćaju parafiskalne namete.

"Prema onome što su rekli srpski privrednici, 82 odsto finansiranja dolazi iz sopstvenog džepa, a čak 68 odsto privrednika uopšte ne koristi eksterne izvore finansiranja. To ukazuje da su veoma oprezni kada je reč o širenju posla, pa samim tim i otvaranje novih radnih mesta", ukazuje direktorka USAID projekta za bolje uslove poslovanja Dragana Stanojević.

U Ministarstvu privrede najavljuju rešenja.

"Ono što nas sledeće godine očekuje jeste intenzivnija saradnja sa bankama, kako bi na tržišnim principima i korišćenjem sredstava koji postoje raspoloživi kroz programe EU ili neke druge načine finansiranja mogli da ponude bolje uslove kreditiranja", rekla je Katarina Obradović Jovanović.

Dve banke će, od naredne godine, nuditi start-ap kredite, najavljuju u resornom ministarstvu. Velika očekivanja imaju i od konkursa za sufinanasiranje proizvodnih programa i nabavku opreme u kome će dodeliti i najviše novca.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved