Utorak, 18.06.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 18.06.2019.

E M U EUR 117.9384 
S A D USD 104.9554 
SVAJCARSKA CHF 105.2176 
V.BRITANIJA GBP 131.5249 
KANADA CAD 78.2968 
HRVATSKA HRK 15.9213 
BIH BAM 60.3009 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 08.03.2018.
Broj članaka o muškarcima na Vikipediji četiri puta veći nego o ženama

Devedeset odsto sadržaja na Vikipediji kreiraju muškarci, a broj članaka o muškarcima je četiri puta veći nego o ženama, rečeno je na današnjem uređivačkom maratonu na temu "Žene - liderke iz senke", koji je održan u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru.

Broj članaka o muškarcima na Vikipediji četiri puta veći nego o ženama
Kako bi se doprinelo preciznijoj slici o tome, Ministarstvo spoljnih poslova Švedske i Vikimedija pokrenuli su globalnu inicijativu, kojoj se Srbija danas priključila, a otvaranju je prisustvovao ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je izrazio nadu da će se nakon te akcije broj članaka o ženama na Vikipediji povećati.

Ružić je citirao Margaret Tačer i poručio: "Kada želite da ispričate nešto i da to bude jako, pojave se muškarci, a kada treba nešto da uradite - tu su žene".

On je naveo da uređivanje od strane muškaraca ne znači da žene nisu prisutne, ali da bi svakako taj broj trebalo da se promeni.

"Neko bi rekao da smo ''Balkanci'', ja ću to demantovati, posebno imajući u vidu da je u državnoj upravi 62 odsto pripadnica lepšeg pola", ukazao je Ružić.

Izrazio je zadovoljstvo što postoji IT centar kao što je Srpsko - korejski, i podsetio da su u njemu održane obuke sa više od 1.200 polaznika.

"Tako da Srbija svakako ide u dobrom smeru i to je od velikog značaja za sve", istakao je Ružić i poželeo sreću učesnicima uređivačkog maratona.

Srbija deo globalnog događaja #WikiGap Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin poručio je da je važno da se piše o ženama - liderkama iz senke, i istakao da mu je drago što Beograd učestvuje u toj globalnoj akciji.

On je rekao da ako ljudi "guglaju" njegovo ime, neće mnogo naći o njemu, ali da će pronaći poznatog plivača iz Švedske.

"To što radite imaće značaj za buduće generacije, i to je ono što je važno", poručio je ambasador polaznicima maratona.

Globalni događaj #WikiGap, u okviru kog je održan uređivački maraton u Beogradu, biće u danima posle 8. marta, organizovan u više od 50 zemalja od Švedske preko Indonezije, pa do Egipta i Kolumbije.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved