Ponedeljak, 19.11.2018.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 19.11.2018.

E M U EUR 118.2159 
S A D USD 103.7255 
SVAJCARSKA CHF 103.6254 
V.BRITANIJA GBP 133.0212 
KANADA CAD 78.7581 
HRVATSKA HRK 15.9445 
BIH BAM 60.4428 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 25.04.2018.
Dan devojčica u Srbiji

Dan devojčica u SrbijiDan devojčica, koji se tradicionalno obeležava poslednjeg četvrtka u aprilu, biće realizovan i ove godine, 26. aprila. Kao i prethodnih sedam godina, i ove godine realizaciju Dana devojčica podržava Nemačka razvojna saradnja kroz projekte koje realizuje GIZ, „Podsticanje zapošljavanja mladih“ i „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“. Partneri u organizaciji ove manifestacije su Udruženje poslovnih žena Srbije i Centar Inventiva. 

Dan devojčica je manifestacija međunarodnog karaktera koja ima za cilj da se devojčice/devojke  osnaže da se prilikom odabira svojih profesija i budućih karijernih puteva rukovode ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima, a ne stereotipnom podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja. 

Program je zamišljen kao dan kada devojčice/devojke posećuju izabrane kompanije, institucije ili srednje škole, i tako dobijaju priliku da na neposredan način uvide koje su mogućnosti, izazovi i perspektive obrazovanja i rada u zanimanjima u kojima su žene u manjoj meri profesionalno zastupljene. Tog dana devojčice/devojke imaju priliku da se upoznaju i razgovaraju sa uspešnim ženama iz sveta preduzetništva, inženjerstva, IT sektora, zanatsko-tehničkih zanimanja i drugih profesija netipičnih za žene.

Od 2011. kada je Dan devojčica prvi put organizovan u Srbiji, u ovoj manifestaciji je učestvovalo više od 10000 devojčica/devojaka. Devojčice/devojke su imale priliku da upoznaju žene koje rade kao preduzetnice, inženjerke rudarstva, rudarske tehničarke, minerke na površinskom kopu, bageristkinje, menadžerke, direktorke firmi, montažerke, policajake, narodne poslanice...ili da se oprobaju na poslovima vozačice tramvaja, geometarke, poštarke, odžačarke, tehnološkinje, mašinske inženjerke, strugarke, radnice na glodalici, brusu i drugim poslovima koje obavljaju uglavnom muškarci. 

Ove godine Dan devojčica organizuje se u 16 gradova: – Beograd, Niš, Subotica, Požega, Pećinci, Kruševac, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Leskovac, Vlasotince, Vladičin Han, Sjenica, Novi Pazar, Aranđelovac, Čačak i Guča. Očekuje se da učešće u Danu devojčica uzme oko 700 devojčica i devojaka u pomenutim gradovima. 

Manifestacija Dan devojčica pokreće sve važne aktere u zajednici, porodicu, školu,  poslodavce, medije i pre svega mlade, da rade na prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa o svetu rada i zanimanja. Istraživanja pokazuju da su žene i dalje u neravnopravnom položaju na tržištu rada u Srbiji. Zbog toga je manifestacija Dan devojčica dragocena jer doprinosi da se devojčice informišu o zanimanjima koja postoje i da se ohrabre da uče, rizikuju, budu radoznale i ambiciozne. Kroz primere uspešnih žena iz različitih zanimanja, devojčice uče da ne moraju da budu savršene, ali da je važno da budu posebne i da daju svoj pečat profesiji koju izaberu. Na taj način, one se osnažuju da budu buduće inovatorke i liderke u ekonomskom razvoju u svojim lokalnim sredinama i šire.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved