Petak, 18.01.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 17.01.2019.

E M U EUR 118.3533 
S A D USD 103.919 
SVAJCARSKA CHF 104.8116 
V.BRITANIJA GBP 133.7325 
KANADA CAD 78.2863 
HRVATSKA HRK 15.9313 
BIH BAM 60.5131 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovno Jutro, 16.05.2018.
Žene na Balkanu i dalje zarađuju manje od muškaraca

Region zapadnog Balkana gubi do 18 odsto bruto domaćeg proizvoda zbog rodnog jaza na tržištu rada, poručuju iz Svetske banke.

Žene na Balkanu i dalje zarađuju manje od muškaraca

Devojke i žene u tom regionu, iako bolje obrazovane nego ranije, i dalje ne učestvuju jednako na tržištu rada, a čak i kada učestvuju - veća je verovatnoća da će biti zaposlene na slabo plaćenim niskokvalifikovanim poslovima.

Iz tog razloga, viši zvaničnici i predstavnici ekonomija zapadnog Balkana usvojili su zvanični kominike na juče održanoj radionici Svetske banke u Beču, kojim su se obavezali na poboljšanje pristupa ekonomskim mogućnostima za žene i devojčice, čime su pokazali posvećenost unapređenju rodne ravnopravnosti, saopštila je Svetska banka.

- Povećanje pristupa mogućnostima za žene na zapadnom Balkanu je od ključnog značaja za rast, razvoj i pristupanje Evropskoj uniji - izjavila je Linda Van Gelder, regionalna direktorka Svetske banke za zapadni Balkan.

Ovaj program je, prema njenim rečima, dobio veliki podstrek i podršku zvaničnika iz zemalja zapadnog Balkana koji su se obavezali da će omogućiti da više žena pronađe zaposlenje na bolje plaćenim poslovima koji zahtevaju više kvalifikacije.

Bolji pristup poslovima i imovini

Zvanični kominike fokusira se na unapređenje rodne ravnopravnosti promovisanjem boljeg pristupa poslovima i imovini, i osposobljavanjem institucija da prate napredak u pogledu rodne ravnopravnosti.

Usvojeno saopštenje potvrđuje posvećenost rodnim pitanjima i ravnopravnosti koja je usklađena sa tekućim naporima za jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i rešavanje zajedničkih izazova.

Ove obaveze su u skladu sa Ciljem 5 Održivog razvoja za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i devojčica, kao i Poglavljem 19 i Poglavljem 23 Pravne tekovine Evropske unije o Zapošljavanju i Osnovnim pravima i pristupu pravdi, zaključuje se u saopštenju.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved