Subota, 21.09.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 20.09.2019.

E M U EUR 117.5937 
S A D USD 106.3523 
SVAJCARSKA CHF 107.2348 
V.BRITANIJA GBP 133.5078 
KANADA CAD 80.1375 
HRVATSKA HRK 15.8775 
BIH BAM 60.1247 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 05.11.2018.
Žene u Srbiji zarađuju približno 16 odsto manje od muškaraca

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da žene u Srbiji, kao i u Evropskoj uniji, zarađuju manje nego muškarci, i poručila da to mora da se promeni.

Žene u Srbiji zarađuju približno 16 odsto manje od muškaraca


U danu kada EU obeležava Dan jednakih zarada, jer od danas pa do kraja godine Evropljanke rade za džabe, ne mogu a da ne skrenem pažnju na sličan položaj naših žena.

Nažalost, ne razlikujemo se od evropskog proseka, s obzirom na to da i žene u Srbiji zarađuju približno 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 koliki je evropski prosek. To moramo da promenimo, naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da su razlozi zbog kojih su žene manje plaćene višestruki i da je neophodno da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu.

Potpredsednica Vlade je navela da žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim, poput IT-a, znatno manje.

Prema njenim rečima, žene su te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odsustvo zarad brige o deci.

Kao što treba da ih ohrabrimo da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, isto tako treba da promovišemo ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece, ocenila Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je navela i da žene dvostruko više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu provedu 40 dana godišnje.

Ona je naglasila da u odnosu na muškarce, koji na kućne poslove sedmično potroše deset sati, žene nakon radnog vremena na poslu, provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze.

Uz platni jaz koji postoji, žene bi morale da rade 40 dana duže da bi dostigle zaradu koju imaju muškarci, zaključila je potpredsednica Vlade.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved