Subota, 21.09.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 20.09.2019.

E M U EUR 117.5937 
S A D USD 106.3523 
SVAJCARSKA CHF 107.2348 
V.BRITANIJA GBP 133.5078 
KANADA CAD 80.1375 
HRVATSKA HRK 15.8775 
BIH BAM 60.1247 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovno Jutro, 31.01.2019.
Novi šifrarnik zanimanja usklađen sa potrebama privrede

Poslodavci u Srbiji u obavezi su da do kraja godine ažuriraju podatke o zaposlenima prema novom šifrarniku zanimanja koji se primenjuje od 1. januara, a koji je usklađen sa međunarodnim standardima i realnim potrebama domaće privrede, rečeno je danas na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbiji gde je predstavljen jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u oblasti rada.

Novi šifrarnik zanimanja usklađen sa potrebama privrede

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je uvođenje jedinstvenog šifrarnika, u kojem je popisano 3.641 zanimanje, ''dobra vest za sve koji su se do sada vodili pod okvirnim zanimanjima''.

Đorđević je kazao da šifrarnik zanimanja u Srbiji nije ažuriran od 1990. godine, ali da ni tada nije obuhvatio mnoga zanimanja, što je kaže stvaralo višestruke probleme.

''Od nepoznavanja potreba za određenim kadrom do toga da pojedinim studentima nisu mogle da se nostrifikuju diplome jer zanimanja za koja su se školovali nisu postojala u šifrarniku'', rekao je Đorđević.

Ministar je naveo da od 1. januara ove godine poslodavci mogu da u Centralnom registru unose nova zanimanja zaposlenih, te da do 31. decembra morati da ažuriraju podatke o zaposlenima, a da od 1. januara 2020. godine moraju da koriste isključivo novi šifrarnik.

''Stari šifrarnik je bio potpuno neupotrebljiv, stručna radna grupa je radila sve ispočetka i trudila se da popiše sva nova zanimanja'', naveo je Đorđević i dodao da će se spisak zanimanja pravovremeno ažurirati u skladu sa novim programima koje bude uvodilo Ministarstvo prosvete po dualnom modelu obrazovanja.

''Osim što omogućuje da analiziramo koja su zanimanja potrebna na tržištu rada i da radimo prekvalifikacije i dokvalifikacije, korist od šifrarnika imaće i Ministarstvo prosvete budući da smo u procesu reforme obrazovanja i da treba da znamo koji su nam profili potrebni'', istakao je Đorđević.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić Garić podsetila je da je Ministarstvo prosvete prošle godine donelo Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija i da Ministarstvo prosvete trenutno radi i na uspostavljanju registra u koji je do sada uneto 140 kvalifikacija.

Na pitanje kako će obrazovni sistem iskoristiti primenu novog šifrarnika zanimanja, Grujić Gajić je navela da će u narednoj školskoj godini biti uvedeno devet novih profila u srednjim školama po dualnom modelu obrazovanja i da će biti ukupno 43 profila.

''Moramo se usmeriti ka savremenom tehnološkom razvoju. Kada se pravi kvalifikacija profila po dualnom modelu nastave, inženjeri iz kompanija nam daju opise poslova usklađenih sa savremenim tehnološkim razvojem. Na taj način mladi stiču teorijska znanja u školama, a na praksi stiču stručne veštine'', rekla je Grujić Gajić.

Istakla je da je važno i da fakultetski obrazovani, takođe, budu stručnjaci u svojim oblastima i da u skladu sa tim ciljem Ministarstvo kreira i studijske programe u skladu sa savremenim potrebama tržišta.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović naglasio je da novi šifrarnik usklađen sa međunarodnim standardima i realnim potrebama domaće privrede i da se njime jasno razgraničava šta je zanimanje, a šta kvalifikacija.

Martinović smatra da NSZ treba da iskoristi jedinstveni kodeks šifara za usaglašavanje evidencija sa novom nomenklaturom zanimanja i kvalifikacija.

''To će doprineti boljem pregledu i ustanovljavanju karakteristika onih koji traže posao i usaglašavanju sa zahtevima tržišta i potrebama poslodavaca'', naveo je Martinović.

Kako kaže, u toku su edukacije zaposlenih u NSZ o novom šifrarniku kako bi evidencija te ustanove bila potpuno usklađena sa novim kodeksom šifara za unošenja i šifriranje podatkaa u oblasti rada.

''NSZ će istovremeno od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja preuzimati sve podatke koji se tamo unose u skladu sa novim šifrarnikom i na taj način ćemo usklađivati naše baze podataka'', pojasnio je Martinović.



Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved