Subota, 21.09.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 20.09.2019.

E M U EUR 117.5937 
S A D USD 106.3523 
SVAJCARSKA CHF 107.2348 
V.BRITANIJA GBP 133.5078 
KANADA CAD 80.1375 
HRVATSKA HRK 15.8775 
BIH BAM 60.1247 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 13.03.2019.
2,2 miliona evra za najmanje 130 preduzeća u Srbiji

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Milun Trivunac uputio je danas poziv malim i srednjim preduzećima da iskoriste mogućnosti koje pruža program "EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška MSP" kako bi unapredili svoju konkurentnost.

2,2 miliona evra za najmanje 130 preduzeća u Srbiji


Trivunac je, predstavljajući ovaj program, naveo podatak da mala i srednja preduzeća čine 99 odsto svih privrednih društava, koja zapošljavaju dve trećine radnika u privredi, zbog čega je strateški prioritet Vlade usmeren na to da ovim preduzećima pruži sveobuhvatnu podršku.

On je naveo da je Ministarstvo privrede za MSP sektor ove godine izdvojilo 1,7 milijardi dinara samo za bespovratna sredstva, ali i za savetodavne programe i mentoring, kako bi se srpska preduzeća, stalnim usavršavanjem i novim znanjima, što jednostavnije prilagođavala stalnim promenama u poslovnom okruženju.

Trivunac je naglasio da pomenuti program predstavlja nastavak veoma uspešne višegodišnje saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) na razvoju male privrede.

Državni sekretar je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji zbog toga što je prihvatila inicijativu Ministarstva i iz IPA sredstava obezbedila 2,2 miliona evra za finansiranje programa podrške, koji će moći da iskoristi najmanje 130 preduzeća u Srbiji.

Prema njegovim rečima, posebno je značajno to što će domaćim firmama biti omogućeno da se savetuju sa stranim industrijskim stručnjacima, koji imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti.       

Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan i šefica Kancelarije u Srbiji Žužana Hargitai navela je da je od 2001. godine, kroz savetodavne programe, EBRD podržala više od 900 malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Hargitai je istakla da su, nakon podrške, mala i srednja preduzeća povećala svoj promet i broj zaposlenih, što im je pomoglo da privuku više investicija.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je EU uložila približno 14 miliona evra za podršku sektoru MSP u Srbiji kroz programe podrške EBRD od kojih su mnoga srpska preduzeća imala koristi.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved