Subota, 19.10.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 18.10.2019.

E M U EUR 117.6117 
S A D USD 105.7279 
SVAJCARSKA CHF 107.0657 
V.BRITANIJA GBP 135.8416 
KANADA CAD 80.4678 
HRVATSKA HRK 15.797 
BIH BAM 60.1339 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 31.03.2019.
Pokrenut Regionalni portal privrednih registara

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da je privrednicima Srbije i Severne Makedonije, kao i stranim investitorima, od danas omogućen lakši pristup poslovnim informacijama iz APR i Centralnog registra Severne Makedonije (CRM).

Pokrenut Regionalni portal privrednih registara


To je omogućeno preko Regionalnog portala privrednih registara (Business and Financial Data Exchange-BIFIDEX), čije je uspostavljanje podržala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Preko portala je omogućen pristup elektronskoj bazi sa poslovnim i finansijskim podacima za više od 500.000 registrovanih privrednih subjekata.

Baza će biti dostupna u vidu zajedničkih servisa sa ažurnim podacima koji pružaju uvid u poslovni profil kompanija, omogućuju praćenje statusnih promena kod registrovanih kompanija i fizičkih lica, kao i pretraživanje kompanija iz određene oblasti i prema izabranim kriterijumima.

Uspostavljanje Regionalnog portala privrednih registara jedan je od prvih rezultata Inicijative za razvoj investicione klime i upravljanje.

Ta inicijativa ima za cilj poboljšanje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu kroz lakši pristup ažurnim i pouzdanim informacijama i povećanje transparentnosti, što podstiče veće poverenje u lokalna tržišta.

Evropska banka za obnovu i razvoj je 2017. godine potpisala Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava Agenciji za privredne registre za implementaciju projekta „Razvoj Regionalnog IT portala privrednih registara Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evropeˮ, kojem se prvo priključio makedonski registar.

Zainteresovanost za priključenje na portal iskazali su i privredni registri iz Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Republike Srpske, Slovenije i Hrvatske.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za privredne registre Milan Lučić izjavio je, povodom pokretanja portala, da su APR i Centralni registar Severne Makedonije u protekle dve godine kreirali zajedničke e-servise.

Servisi su zasnovani na jedinstvenoj metodologiji, i privrednicima regiona i stranim investitorima pružiće dragocene poslovne informacije sa dodatnom vrednošću u odnosu na postojeće usluge koje pružaju korisnicima u svojim jurisdikcijama.

Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan i šef za Srbiju Žužana Hargitaj rekla je da su u EBRD-u zadovoljni regionalnom dimenzijom projekta i da rade na tome da uključe i druge privredne registre iz regiona.

Hargitaj je dodala da je projekat u velikoj meri u skladu sa „agendom povezivanjaˮ zemalja Zapadnog Balkana.

Direktorka Centralnog registra Republike Severne Makedonije Marija Boškovska Jankovski naglasila je da ova inicijativa otvara put za kreiranje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Suština je, kako je dodala, da se ceo region transformiše iz regiona s negativnim konotacijama, koje su nam donele protekle decenije, u region koji će biti prepoznat po principima uzajamnog poštovanja, saradnje i sinergije naših ekonomija.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved