Subota, 21.09.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 20.09.2019.

E M U EUR 117.5937 
S A D USD 106.3523 
SVAJCARSKA CHF 107.2348 
V.BRITANIJA GBP 133.5078 
KANADA CAD 80.1375 
HRVATSKA HRK 15.8775 
BIH BAM 60.1247 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 16.05.2019.
Robot zamenio bolesno dete u školi

Kada govorimo o robotima uglavnom je reč o igricama ili medicinskim pomagalima. Evo primera kako jedan robot može još život da promeni u pozitivnom smislu.

Robot zamenio bolesno dete u školi

Radi se o projektu u jednoj bečkoj školi gde robot pomaže detetu da i pored bolesti ne izgubi vezu sa svojim razredom i da može da prati gradivo.

Dominik, dečak koji boluje od raka, sedi kod kuće ispred tableta i sluša pozdrav svojih drugara iz razreda na početku časa. On prati nastavu od kuće. Na tabletu je instaliran program sa kojim on može da upravlja robotom veličine 30cm. Uz pomoć robota dečak može ne samo da vidi šta se na času radi, već i da se javi za reč.

Tada robot pokazuje trepćuće svetlo. Dete uz pomoć robota može da sluša i razgovara sa učenicima. Nastavnica Silvija Vilc kaže da projekat sa robotom veoma dobro funkcioniše.

Čim Dominik želi nešto da kaže ili pročita, robot to pokaže. Ukoliko nastavnica ne primeti znak, deca odmah javljaju i nastavnica proziva Dominika da kaže šta želi.

Robot je proizvod norveškog startap preduzeća „No Isolation“ (www.noisolation.com), koje digitalizaciju predstavlja kao mogućnost za ljude koji nisu pokretni ili su bolesni.

Procenjuje se dau Austriji trenutno ima 190.000 hronično obolele dece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama i tako ne samo da propuštaju školsko gradivo, već gube i kontakt sa svojim vršnjacima.

Nedavno su deca želela da robot ponesu na izlet da bi i Dominik „bio“ sa njima. Svrha robota je da podržava hronično obolelu decu i mlade da održe društvene kontakte i pomažu im pri učenju.

Ovaj jedini primerak robota nalazi se samo u jednoj školi u desetom bečkom okrugu a nabavljen je zahvaljujući podršci Evropske unije.

Nabavka robota košta 3.000 evra a mesečno održavanje i osiguranje iznosi 80 evra.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved