Četvrtak, 19.09.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 18.09.2019.

E M U EUR 117.6067 
S A D USD 106.2871 
SVAJCARSKA CHF 106.9443 
V.BRITANIJA GBP 132.679 
KANADA CAD 80.1682 
HRVATSKA HRK 15.8992 
BIH BAM 60.1314 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 28.05.2019.
Narodna banka Srbije upozorava na neovlašćeno pružanje bankarskih usluga

Vršeći svoje funkcije propisane zakonom, Narodna banka Srbije je uočila da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom novca u zamenu za sredstvo obezbeđenja (nakit, motorna vozila, nekretnine i druge vrednosti) i uz određenu kamatu.

Narodna banka Srbije upozorava na neovlašćeno pružanje bankarskih uslugaTakođe, jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novca u reklamama u kojima se garantuje isplata dobiti. S tim u vezi, ukazujemo na to da pružanje ovih usluga predstavlja, zapravo, neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita, saopštila je Narodna banka Srbije.

Zakonom o bankama propisano je da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom. Zakonom je određeno da je banka akcionarsko društvo sa sedištem u Republici Srbiji koje ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i obavlja depozitne i kreditne poslove. Obavljanje delatnosti kreditiranja bez izričitog zakonskog ovlašćenja ili primanja depozita bez dozvole Narodne banke Srbije zakonom je definisano kao krivično delo.

Dakle, samo banka koja ima dozvolu za rad izdatu od strane Narodne banke Srbije može da se bavi davanjem kredita i primanjem depozita. Pod određenim uslovima i uz prethodnu dozvolu Narodne banke Srbije, kredite radi izvršavanja platnih transakcija mogu odobriti i platne institucije i institucije elektronskog novca. Pored toga, na osnovu zakonskog ovlašćenja kredite mogu odobravati i neke druge institucije, kao što je Fond za razvoj, koji može odobravati kredite radi podsticanja razvoja privrednih subjekata, dodaje se.

Smisao ove zakonske odredbe jeste da se zaštite depoziti građana i spreči da se ovim poslovima bave lica koja ne ispunjavaju minimalne kadrovske i tehničke uslove i ne raspolažu kapitalom kojim garantuju povraćaj novca, niti ih kontroliše institucija specijalizovana za nadzor u oblasti finansijskog poslovanja. Građani depozite mogu poveravati samo bankama čiji rad kontroliše i nadzire Narodna banka Srbije, pri čemu banke moraju da ispunjavaju visoke kriterijume za osnivanje i rad. Naglašavamo i to da su svi depoziti građana položeni kod banaka osigurani do iznosa od 50.000 evra, što pruža dodatnu sigurnost građanima i utiče na jačanje finansijske stabilnosti.

Upozoravamo građane da, ako novac poveravaju ili pribavljaju od privrednih društava koja nemaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije, postoji značajan rizik da svoj novac neće povratiti ili da će njihovo poverenje biti zloupotrebljeno. Narodna banka Srbije u takvoj situaciji ne može da štiti njihova prava i interese jer nije ovlašćena da kontroliše poslovanje takvih privrednih društava. Takođe, građanima će biti onemogućeno ili bitno otežano da svoja prava zaštite i pred sudom, budući da su ugovori koji su protivni prinudnim propisima ništavi, zaključuje se u saopštenju NBS.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved