Subota, 21.09.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 20.09.2019.

E M U EUR 117.5937 
S A D USD 106.3523 
SVAJCARSKA CHF 107.2348 
V.BRITANIJA GBP 133.5078 
KANADA CAD 80.1375 
HRVATSKA HRK 15.8775 
BIH BAM 60.1247 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovna Žena, 09.09.2019.
Centralni registar stanovništva do 1. septembra 2020.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je da se očekuje da Centralni registar stanovništva u tehničko-tehnološkom smislu počne da funkcioniše do 1. septembra 2020. godine.

Centralni registar stanovništva do 1. septembra 2020.

Ružić je, učestvujući na konferenciji "Digital 2019", podsetio na to da je Zakon o centralnom registru stanovništva, koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatke o građanima iz 13 različitih službenih evidencija, već usvojen u parlamentu.

To će biti veliki iskorak u odnosu javne uprave prema građanima, ocenio je on, uz napomenu da je već uspostavljen elektronski registar matičnih knjiga.

Ministar je podvukao da je ulaganje u digitalizaciju apsolutno isplativo, i to ne samo za pojedince, već i za državu i njenu ekonomiju, navodeći da se IT sektor najbrže razvija od svih do sada poznatih grana industrije i već sada bitno utiče na povećanje BDP-a i generiše nova radna mesta.

Javna uprava, kako je predočio, mora da prati moderne tokove razvoja i da se upotrebom savremenih tehnologija digitalno transformiše ako želi da bude na usluzi građanima i privredi, a ne da bude njihov kamen spoticanja.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta resornog ministarstva u procesu reforme javne uprave jeste regulisanje pravnog okvira i podsticanje razvoja elektronske uprave u Srbiji.

On je podsetio na to da je u prethodnom periodu doneto više zakona koji regulišu tu oblast, a sada se radi i na programu razvoja elektronske uprave u Srbiji za period od 2019. do 2022. godine, čime se plasira njen dalji put.

Ministar je precizirao da su ciljevi tog programa razvoj infrastrukture i obezbeđivanje interoperabilnosti, unapređenje pravne sigurnosti u korišćenju eUprave, povećanje dostupnosti elektronske uprave građanima i privredi kroz unapređenje korisničkih servisa i otvorenih podataka.

Ružić je poručio da se neće odustati od toga da državni organi moraju da poštuju principe transparentnosti i odgovornosti.

To potvrđuje podatak da je, prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja ''Regionalni indeks otvorenosti'', Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave označeno sa indeksom otvorenosti od 80 odsto i tako proglašeno najotvorenijom institucijom u regionu, zaključio je on.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved