Nedelja, 19.01.2020.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 17.01.2020.

E M U EUR 117.5574 
S A D USD 105.5652 
SVAJCARSKA CHF 109.3455 
V.BRITANIJA GBP 138.0268 
KANADA CAD 80.8788 
HRVATSKA HRK 15.7825 
BIH BAM 60.1061 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovno Jutro, 30.09.2019.
Privredna komora pokrenula nove programe za unapređenje biznisa

Privredna komora Srbije sa partnerima realizuje Program podrške digitalnoj transformaciji u nameri da pomogne malim i srednjim preduzećima da, uz podršku sertifikovanih konsultanata, uspešno transformišu tradicionalne poslovne modele.

Privredna komora pokrenula nove programe za unapređenje biznisa


Primena digitalnih alata i efikasan proces digitalne transformacije ključ su uspešnog poslovanja i jačanja konkurentnosti kompanija na globalnom tržištu, upravo zato je Privredna komora Srbije otvorila javni poziv i sve zainteresovane firme mogu da konkurišu.

- Digitalna transformacija neophodna je kako bi firme uspešno internacionalizovale poslovanje i povećale izvoz, ali i poboljšale interne procese i ojačale na domaćem tržištu. Važno je istaći da su napori Srbije na ovom polju prepoznali i najviši zvaničnici Evropske unije. To potvrđuje nedavna izjava nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je tokom zvanične posete premijerke Ane Brnabić i delegacije Srbije Berlinu ocenila da naša zemlja prednjači po pitanju digitalizacije, što je dobar signal mladim ljudima - istakao je Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS.

Digitalna transformacija ne znači nužno uvođenje novog softvera i hardvera, već je to promena svesti o načinu poslovanja, dodaje Nikolić i podseća da je Centar, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojnom agencijom Srbije (RAS), u okviru Programa podrške digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća 2019 - 2020. raspisao novi javni poziv za kompanije.

- Izabrane kompanije imaće mogućnost da dobiju besplatne ekspertske analize od sertifikovanih konsultanata, sa ključnim oblastima koje treba unaprediti. Sledeći korak je razvoj i implementacija digitalne strategije sa ciljem podizanja konkurentnosti kroz unapređenje poslovnih procesa, ponude proizvoda i usluga, komunikacije sa potencijalnim i aktuelnim kupcima, efikasnije planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti, marketinških i promotivnih aktivnosti - objasnio je Nikolić.

Izradu i implementaciju digitalne strategije sufinansira Razvojna agencija Srbije do 50 odsto ukupnih troškova, maksimalno do 600.000 dinara.

U okviru Centra za digitalnu transformaciju PKS do sada je edukovano i sertifikovano 45 konsultanata u oblasti poslovnih modela i procesa, e-trgovine, e-marketinga i društvenih mreža, IT zaštite i bezbednosti podataka u skladu sa GDPR uredbom.

Kompanije zainteresovane za učešće u programu prijavljuju se onlajn i popunjavaju upitnik o trenutnom stanju digitalizacije, a dobijeni podaci biće polazna tačka konsultantima tačku za izradu Ekspertske analize. Za manje od godinu dana postajanja kroz program Centra za digitalnu transformaciju prošlo je oko 100 preduzeća.

Platforma za bolju konkurentnost

Uz podršku PKS u Vrdniku je 25. i 26. septembra održana prva Digitalna akademija Evrokomora (Eurochambres). Dvodnevni skup okupio je eksperte privrednih komora, članica evropske asocijacije komora, u oblasti digitalizacije, sa ciljem kreiranja prvog Eurochambres digitalnog alata, koji je ujedno i podrška kompanijama da digitalizuju i unaprede poslovanje.

- Cilj nam je da definišemo mapu puta i kreiramo zajedničku platformu koja će pomoći tradicionalnim biznis modelima da se modernizuju i kompanijama da budu konkurentnije. Digitalna tranformacija nam je zajednički izazov - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS i predsednik Odbora za digitalizaciju Evrokomora.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved