Četvrtak, 14.11.2019.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 14.11.2019.

E M U EUR 117.5156 
S A D USD 106.8615 
SVAJCARSKA CHF 107.9214 
V.BRITANIJA GBP 137.0444 
KANADA CAD 80.584 
HRVATSKA HRK 15.7926 
BIH BAM 60.0848 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovno Jutro, 30.10.2019.
Novi problemi za kralja brze mode: "Pokret sramoćenja potrošača imaće užasne posledice"

Kompanija H&M suočava se sa novim nizom kritika zbog brze proizvodnje i brzo potrošivih artikala. Takozvano sramoćenje potrošača koje je pokrenula mlada aktivistkinja Greta Tunberg, početno se odnosilo na putovanje avionom, a proširilo se i na druge industrije, a jedna od njih je upravo modna.

Novi problemi za kralja brze mode: "Pokret sramoćenja potrošača imaće užasne posledice"

Karl Johan Person, izvršni direktor švedskog modnog giganta je, kako piše Blumberg, zabrinut što pokret promoviše zabrane određenih vrsta ponašanja, kao što su putovanje avionom i velika potrošnja novca.

"Pokret će možda imati mali uticaj na zaštitu životne okoline, ali će imati užasne posledice po društvo", rekao je Person, koji je jedna od kljčnih figura u modnoj industriji vrednoj 2,5 biliona dolara, prenosi novac.hr.

Kompanija je u poslednje veme često bila pod paljbom kritika zbog zagađenja i praviama radnika u zemljama u razvoju u kojima se odeća uglavnom proizvodi.

Prema mišljenju Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda, problem je u tome što današnji potrošači žive u dobu brze mode koja je uzrok krize životne sredine i društvene krize.

Industrija proizvodnje odeće odgovorna je za deset odsto globalne emisije štetnih gasova i troši više energije nego što se potroši letom avionom i putovanjem brodom zajedno.

"Jeftina moda podstiče potrošače da kupuju više i češće i da bacaju proizvode koji su još uvek upotrebljivi, ali nova generacija kupaca želi artikle brendova koji pomažu u spašavanju i očuvanju životne sredine", pojasnio je Čarls Alen, Blumbergov analitičar maloprodaje.

Švedski modni gigant procenio je kako se 70 odsto uticaja modne industrije na životnu sredinu dogodi u procesu proizvodnje i da će do 2040. H&M biti "klimatski pozitivan", odnosno da će smanjiti proizovodnju emisije štetnih gasova.

"Moramo smanjiti utjicaj na životnu sredinu, ali moramo i da nastavimo s otvaranjem radnih mesta, razvijanjem zdravstvenog osiguranja i svime ostalim što dolazi s ekonomskim rastom" smatra Person i naglašava kako je njegova kompanija "najveći svetski korisnik organskog i recikliranog pamuka", a počeli su i eksperimente s proizvodnjom odeće od nekonvencionalnih tkanina koje je lakše reciklirati, poput starih ribarskih mreža i kore citrusa.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved