Nedelja, 26.01.2020.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 24.01.2020.

E M U EUR 117.5388 
S A D USD 106.3892 
SVAJCARSKA CHF 109.6649 
V.BRITANIJA GBP 139.6445 
KANADA CAD 81.0333 
HRVATSKA HRK 15.7861 
BIH BAM 60.0966 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovno Jutro, 01.12.2019.
Žene su produktivnije u toplijim kancelarijama

Poslodavci bi mogli da poboljšaju efikasnost povećanjem temperature na radnim mestima, pokazalo je istraživanje po kojem su žene efikasnije u toplijim kancelarijama.

Žene su produktivnije u toplijim kancelarijama

S druge strane, kod muškaraca nije toliko izrazito pokazalo da visina temperature u kancelarijama utiče na njihovu produktivnost na poslu.

Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji utvrdili su da su žene bile uspešnije u verbalnim i matematičkim zadacima u toplijim kancelarijama.

Kod muškaraca se obavljanje istih zadataka popravilo na nižim temperaturama, no kod njih je veza temperature u kancelarijama i učinak bila mnogo manje izražena nego kod žena.

Autori istraživanja naveli su da bi temperature u kancelarijama morale znatno da se povećaju iznad sadašnjih standarda kako bi se povećala produktivnost na radnim mestima na kojima rade zaposleni oba pola.

U istraživanju provedenom u Berlinu učestvovalo je više od 500 studenata.

U okviru istraživanja sprovedena su tri različita vremenski ograničenja testiranja u području matematike, verbalnih veština i kognitivnih funkcija, a uspeh na testu imao je kao rezultat i finansijsku nagradu.

Testovi su sprovedeni na različitim kancelarijskim temperaturama od 16,1 do 32,7 stepeni.

Naučnici su utvrdili da postoji veza između temperature u kancelarijama i uspeha na matematičkim i verbalnim testovima, dok temperatura u kancelariji nije imala nikakve efekte na kognitivne funkcije, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Voditelj istraživanja, profesor Tom Chang, kazao je da je i u okviru raspona relativno normalnih temperatura uočena razlika u produktivnosti.

“Od ranije je poznato da žene vole toplije radne prostore od muškaraca. No, ono što smo otkrili je da se ne radi samo o tome osećate li se ugodno ili ne, nego i da vaša produktivnost zavisi od toga”, kazao je Chang.

Istraživanje je pokazalo da su žene najproduktivnije u kancelarijama u kojima je temperatura između 21 do 26 stepeni celzijusa, dok su muškarci produktivniji u kancelarijama u kojima je temperatura ispod 21 stepen.

Prema ovom istraživanju optimalna temperatura u kancelarijama bila bi oko 24 stepeni celzijusa.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved