Nedelja, 26.01.2020.

E-mail lista

Budite u toku, prijavite se

Kursna lista na dan: 24.01.2020.

E M U EUR 117.5388 
S A D USD 106.3892 
SVAJCARSKA CHF 109.6649 
V.BRITANIJA GBP 139.6445 
KANADA CAD 81.0333 
HRVATSKA HRK 15.7861 
BIH BAM 60.0966 
BELEX Line   (%)
BELEX 15   (%)

U fokusu

Poslovno Jutro, 10.12.2019.
Godišnje se osnuje više od 45.000 mikro, malih i srednjih preduzeća

Godišnje se u Srbiji osnuje nešto više od 45.000 novih mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (MMSPP), a kako su ona generator razvoja privrede, država je ove godine njihov razvoj podržala sa 3,150 milijardi dinara, rečeno je danas na otvaranju skupa "Meetup startup" u Beogradu.

Godišnje se osnuje više od 45.000 mikro, malih i srednjih preduzeća

U naredna dva dana u okviru tog događaja, a koji se održava povodom Evropske nedelje preduzetništva, preduzetnici će imati mogućnost da predstave svoje uspešne biznis ideje u Kombank dvorani u Beogradu, da saznaju kako da poboljšaju poslovanje, započnu biznis, ali i kako da dobiju finansijsku ili nefinansijsku podršku od lokalne zajednice i države.

Predstavnica Ministarstva privrede Aleksandra Vučetić kaže da se broj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva iz godine u godinu povećava i iznela podatak da je prošle godine osnovano 46.434 privrednih subjekata, a u prvih devet meseci ove godine čak 37.562.

S obzirom da su ta preduzeća značajna za razvoj srpske privrede, zbog toga je Ministarstvo privrede, ističe Vučetić, i ove godine nastavilo sa dosadašnjom politikom podrške razvoja preduzetništva u iznosu od 3,150 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, Ministastvo privrede pruža finansijsku i nefinansijsku podršku početnicima u biznisu i dodala da se u finansijskom smislu podrška ogleda u dodeli sredstava za nabavku opreme, građevinske radove i nabavku trajnih sredstava, a u nefinansijskom kroz organizovanje obuka i konsultacija.

Vučetić ističe da je od 2016. do danas odobreno ukupno 1.122 zahteva za finansiranje nabavke sredstava za počitnike u biznisu, za šta je izvodjeno 807 miliona dinara. S druge strane, za obuke i konsultacije država je ove godine izdvojila 30 miliona dinara, rekla je Vučetić i dodala da je prošle godine kroz te obuke prošlo oko 3.000 polaznika.

Korisnik sredstava Aleksandra Djurašić Todorović kaže da je 2016. započela proizvodnju prirodne kozmetike, a da kada je htela od toga da napravi biznis, shvatila da nije lako jer je to zahtevalo velika ulaganja. U početku je, navodi, bila nepoverljiva u startap konkurse za dobijanje sredstava.

"Neko mi je rekao za aktuelan startap konkurs, iskreno, ja sam o tome mislila: 'Ma nema šanse'. Međutim, došla sam u Razvojnu agenciju i u poslednjem roku prijavila se za dobijanje startap sredstava. Prošla sam prvi krug, bilo je puno obuka i pisanja biznis plana koja su mi mnogo značila da oblikujem svoj biznis. Na kraju sam dobila i sredstva koja sam uložila u konkretne stvari", ispričala je Aleksandra svoje iskustvo.

Naime, Evropska nedelja preduzetništva organizuje se u više od 30 evropskih gradova, a Grad Beograd se tom obeležavanju pridružio organizovanjem skupa "Meetup startup", koji je priredio u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograda i Ministarstvom privrede.Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share
Nema fotografija za ovu vest

Ponuda Meseca

Izdvajamo

Promocija

Copyright © 2009 Poslovna Žena • All Rights Reserved