Beogradske muzičke svečanosti od 1. do 13. novembra

  • Bez autora
  • Oct 26 2021
  • 1033 pregleda

Beogradske muzičke svečanosti, 53. po redu, održaće se od 1. do 13. novembra pod sloganom „Na sav glas”, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Bemus se i ove godine realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, podršku je pružilo i Ministarstvo kulture i informisanja, a organizator je Centar beogradskih festivala. Na ovogodišnjem izdanju festivala, ljubitelji i poštovaoci umetničke muzike će imati mogućnost da čuju izuzetne umetnike iz sveta, kao i izvrsne muzičare i orkestre iz naše zemlje, a nakon zvaničnog zatvaranja 14. novembra održaće se Bemus na bis, u okviru kojeg će nastupiti pijanista Aleksandar Madžar, koji će se publici predstaviti Betovenovim klavirskim sonatama.

Konferencija za novinare počela je minutom ćutanja u pomen Ivanu Tasovcu, a govornici su se setili i člana Odbora Bemusa u tri mandata Bratislava Petkovića i dugogodišnjeg fotoreportera manifestacije Željka Sinobada.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl osvrnuo se na „Bemus kontinuiteta” zbog vremena pandemije jer je osnovni zadatak da se manifestacije održe u nimalo lakim okolnostima.

– Možda se neće pamtiti svi koncerti ili neki koji su silom prilika otkazani, ali će se pamtiti da se Bemus održao i 2020. i 2021. godine. Nadam se da ćemo sledeću manifestaciju imati u normalnim prilikama, posebno sada kada imamo vakcine, zbog čega pozivamo sve građane da se vakcinišu – kazao je Karl.

On je dodao da je ove godine napravljeno ono najbolje što je bilo moguće, što važi i za druge manifestacije kulture od značaja za Grad Beograd. Karl je naglasio da je dobro što se Bemus održava u novembru, čime je malo „rasterećen” oktobar koji ima mnogo dešavanja, i izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Damir Handanović, v. d. direktora Centra beogradskih festivala, poručio je da se sem ove spremaju i ostale manifestacije, Fest, Beogradska zima, a u kom obimu će se raditi zavisiće od pandemije.

– Borićemo se i nadalje da naši građani imaju dobre kulturne sadržaje, po čemu je Beograd poznat. Predstoji jedanaest koncerata u Kolarčevoj zadužbini, Madlenijanumu i Kripti Hrama Svetog Save, kao i u Malom pozorištu „Duško Radović” – rekao je Handanović.

Milan Lazović, predsednik Odbora Bemusa, naveo je da je učinjen veliki napor, te da je Odbor održavao sastanke u kontinuitetu čitave godine, kako bi se obezbedila zvučna imena i adekvatan prostor. Program je „više nego kvalitetan, reprezentativan i na nivou dosadašnjih”, ocenio je on.

– Rad Odbora pratila je sinergija između članova, maestra Bojana Suđića, Sekretarijata za kulturu i Cebefa, tako da je program zajednički rezultat svih – istakao je Lazović.

Bojan Suđić, umetnički direktor Bemusa, predstavio je program manifestacije, ocenjujući da je on veoma kvalitetan i reprezentativan kad je reč o umetnicima koji nastupaju. Izdvojio je predstojeće nastupe pijanistkinje Hatje Bunijatišvili (1. i 3. novembra od 20 časova u Kolarcu) i baritona Tomasa Hempsona (4. novembra od 20 časova u Kolarcu), te violončelistkinje Ksenije Janković i pijaniste Aleksandra Madžara (8. novembra u Madlenijanumu, odnosno 14. novembra u Kolarcu), kao i atraktivnog solistu Denisa Šapovalova (5. novembra u Kolarcu), Hor „Branko” iz Niša i druge.

U ime izvođača obratila se Nataša Jović Trivić, koja je predstavila operu Milenka Živkovića „Dečja soba”, kojom će se predstaviti muzičko-opersko-teatarska organizacija „MOTO” (13. novembra u 20 časova u Malom pozorištu „Duško Radović”).

Kompletan program može da se vidi na sajtu www.bemus.rs.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar