Država će naći rešenje za radnike "Geoksa" u Vranju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Skupštini Srbije da država neće ostaviti radnike kompanije "Geoks" u Vranju na cedilu i da će im naći bolja radna mesta.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja poslanika o ovoj kompaniji, koja planira zatvaranje firme u Vranju i otpuštanje 1.200 radnika, istakla da Srbija više nije zemlja jeftine radne snage i da će ti ljudi biti zaposleni i bolje plaćeni.

Srbija više nije takva zemlja i to će biti problem koji ćemo imati u budućnosti. Dolaziće nam bolji investitori koji će proizvoditi dodatnu vrednost za našu ekonomiju i bolje će plaćati radnike. To je ono što će se desiti i u Vranju, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, to se dešava u svakoj zemlji koja uspe da se podigne na sledeći ekonomski nivo.

U tom kontekstu, premijerka je ukazala na to da je prosečna plata 2012. godine bila 366 evra, a 2020. godine 511 evra, dok se do kraja godine očekuje prosečna plata od 600 evra.

Kada je "Geoks" došao u Vranje nezaposlenost je bila 25 odsto, a danas je približno 9,3 odsto. Svake godine raste minimalna cena rada, tako da je ova kompanija upoznata sa tim da će prosečna plata i minimalac da raste i 2022. godine, zbog čega ovakve investicije odlaze u druge zemlje, gde za isti novac mogu da kupe više radnih sati, objasnila je Brnabić.

Ona je istakla da se u Srbiji dešava tranzicija i nešto što je najavila i u svom ekspozeu, a to je da će se ekonomija bazirati na znanju i inovacijama.

Predsednica Vlade je ukazala na to da je svesna da se u Srbiji ne živi odlično, ali i ponovila da perspektiva postoji.

U toku pandemije imali smo nove nemačke investicije, podsetila je ona i navela primer "Kontinentala", koji je krenuo da investira i otvorio svoj istraživački centar u Novom Sadu, a sada gradi novi pogon za proizvodnju inovacija.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar