Država podstiče mlade: "Pijte više alkohola"

  • Bez autora
  • Aug 18 2022
  • 478 pregleda

Japanske vlasti pokrenule su nacionalno takmičenje. Pozvale su na iznošenje ideja kojima bi se mlađe generacije, između 20 i 39 godina, podstakle da piju više alkohola, nakon što je promena u stavovima među mladima o alkoholu dovela do pada poreskih prihoda.

Mlađe generacije u Japanu piju manje alkohola od svojih roditelja, što utiče na proizvodnju i umanjuje državne prihode od poreza na pića kao što je sake (alkoholno piće napravljeno fermentacijom pirinča), prenosi BBC.

Državna poreska agencija (NTA) pokrenula je kampanju pod nazivom "Sake viva" u kojoj se traži od onih između 20 i 39 godina da daju predloge koji bi pomogli da se obnovi popularnost alkoholnih pića među svojim generacijama, čija potražnja je opala zbog promena načina života tokom pandemije koronavirusa i među mladima.

Konkurs, koji traje do 9. septembra, poziva na "nove proizvode i dizajne", kao i na načine za promovisanje pijenja kod kuće, a najbolji predlozi će se zatim razvijati dalje uz pomoć stručnjaka pre nego što se u novembru prezentuju konačna rešenja.

Učesnici se podstiču da istraže metode prodaje koristeći najsavremenije tehnologije koji uključuju veštačku inteligenciju, navodi BBC.

NTA je saopštila da je potrošnja alkohola u Japanu pala sa prosečnih 100 litara po osobi godišnje koliko je iznosila 1995. godine na 75 litara u 2020.

Smanjenje prodaje alkohola pogodilo je japanski budžet i dodatno povećalo budžetski deficit.

Takse na alkohol činile su 1,7 odsto japanskih poreskih prihoda u 2020. godini, tri odsto u 2011. i pet odsto u 1980. godini, navodi BBC.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar