Otkud venčanice u muzeju i kako je Gotje od mode napravio umetnost

  • Bez autora
  • Nov 26 2020
  • 231 pregleda

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu u toku su poslednje pripreme izložbe „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve, Žan Pol Gotje“.

Postavka koja sadrži 38 venčanica visoke mode, biće otvorena onlajn 28. novembra, i trajaće do 14. februara. Posetioci će dolaziti u grupama u skladu s propisanim epidemijskim merama.

Venčanice sa izložbe, na modnim revijama imale su privilegiju da vide retke povlašćene zvanice. Ali izložba „Modni svet Žana Pola Gotjea: Od trotoara do modne piste“ u 12 gradova sveta, privukla je više od dva miliona posetilaca i oborila sve rekorde događaja te vrste.

Beogradska izložba je njeno finale i donosi osam venčanica kao svetsku premijeru.

„Važno je da izložba šalje snažnu društvenu poruku o potrebi poštovanja raznolikosti i toleranciji. To je karakteristično za čitav Gotjeov rad. Uvek je pozivao sve na modne piste, bez obzira na versko uverenje, seksualnu orijentaciju, pol, figuru“, kaže Tijeri Maksim Lorio, kustos izložbe.

Gotje pola veka diktira trendove visoke mode.

Menjao je svet, oblačio poznate, obesmišljavao predrasude, promovisao kulturnu raznolikost, rušio klišee, šokirao.  

Od trenutka kada je najavljena ova beogradska izložba nije bilo ravnodušnih.

Na jednoj strani stizale su oduševljene reakcije zbog svega što ovde možemo da vidimo, na drugoj pitanja: „Zbog čega haljine u muzeju?“

„Krajnje vreme je bilo da počnemo da umetnost gledamo na jedan širi način, kako i jeste. Jedna ovakva izložba Gotjea nije samo visoka moda. To je jednostavno umetnost“, rekao je Viktor Kiš, V.D. direktora Muzeja savremene umetnosti.

„Zato što nikada nismo imali pristup toj odeći, jer tu priliku imaju samo zvanice na modnim revijama, glumice sa A liste, kolekcionari, klijenti,... Čak i oni vide izbliza samo na nekoliko minuta ono što je stvarano mesecima. A posao modnog kreatora, u ovom slučaju Gotjea, sličan  je radu vizuelnih umetnika", dodao je kustos Lorio.

Gotje na jedinstven način pokazuje da je moda oblik umetnosti. Imamo priliku da se u to uverimo.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar