Otvoren međunarodni sajam „Agro Belgrade“

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je danas treći Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“, na kojem će se predstaviti približno 500 izlagača iz Srbije i sveta.

Otvaranju ove trodnevne manifestacije na Beogradskom sajmu prisustvovali su i ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski, ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krisca i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Sajam „Agro Belgrade“ organizuje se uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Grada Beograda – Sekretarijata za poljoprivredu i USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Nedimović je tom prilikom rekao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća u vrednosti od milijardu evra, dodavši da će u budućnosti nastaviti da otvara i nova tržišta, a jedna od prilika za to je i inicijativa „Otvoreni Balkan".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da ovaj sajam pokazuje kako postajemo region koji se zajednički razvija, dodavši da je Beograd, posle Vojvodine, drugi najveći poljoprivredni region u Srbiji, sa 250.000 hektara obradivog zemljišta i jedan od pet stubova razvoja srpske prestonice.

Pašalić je rekao da je na sajmu prisutno približno 50 poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske, pri čemu je izrazio nadu da će četvrta zemlja koja će postati članica „Otvorenog Balkana“ biti Bosna i Hercegovina.

Na sajmu je izložena poljoprivredna mehanizacija, ali i sistemi navodnjavanja, protivgradne zaštite, dostavna vozila i proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i njegovom zaštitom.

Pored toga, predstavljeni su i proizvođači semena, rasadničari, a poseban prostor odvojen je za firme iz prehrambene industrije.

Ranije danas, ministri poljoprivrede Srbije, Severne Makedonije i Albanije, zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan", posetili su distributivni centar kompanije "Deleze" u Staroj Pazovi, gde je prikazano kako se kontroliše roba koja se uvozi i prodaje u Srbiji.

Tom prilikom, oni su razgovarali o benefitima koje je donela ova inicijativa, odnosno o skraćenju vremena koje protekne između pakovanja robe, preko uvoza, do rafova.

Nedimović je ukazao na primer ajvara koji je tokom jučerašnjeg dana poslat u Srbiju iz Severne Makedonije, a već danas se očekuje da će biti u srpskim marketima.

Nikolovski je rekao da su se uverili na licu mesta u to da se ono što je potpisano i sprovodi, da su skraćene carinske procedure i da nema više čekanja na graničnim prelazima.

On je istakao da je važan korak u ovoj inicijativi međusobno priznavanje laboratorijskih analiza i sertifikata, prilikom izvoza i uvoza, što unapređuje poslovnu klimu u regionu.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar