Otvoren Prirodnjački centar u Ovčar Banji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas, zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Prirodnjački centar u Ovčar Banji.

Brnabić je tom prilikom istakla da je Prirodnjački centar samo jedna od realizovanih investicija u velikom projektu revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure, u šta je u proteklih 16 meseci uloženo 200 miliona dinara.

Ona je istakla značaj zajedničkog rada Vlade, resornih ministarstava i lokalne samouprave za uspešnost ovako velikih i značajnih projekata.

Kada ne radite stvari od 1954. godine, ne možete ih uraditi za nekoliko nedelja, navela je Brnabić i poručila da Srbija ima odgovarnu vlast koja želi da uradi ono što je propušteno.

Želimo i da doprinesemo zaštiti životne sredine, lepoti i turističkim potencijalima Srbije, naglasila je premijerka, najavivši i nove projekte, izgradnju rehabilitacionog centra, kao isturenog dela Opšte bolnice Čačak i izmuljivanje jezera Međuvršje, što je i najznačajniji poduhvat u procesu revitalizacije ovog područja.

Na to se dalje nadograđujemo time što će Grad Čačak graditi jednu energanu na biomasu, tako da ćemo taj mulj da koristimo kao energent, pa ćemo praviti zelenu energiju od toga. Na taj način polako ulazimo u sistem cirkularne ekonomije u Republici Srbiji, a to sve počinjemo odavde, naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, završetkom auto-puta do Požege izmestiće se saobraćaj iz klisure i to će biti prilika da se predstave sve lepote Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar Banje.

Upitana o nelegalnoj gradnji u klisuri, ona je rekla da je to pitanje za nadležne institucije i inspekcije i da se, ako je nešto problem decenijama, ne može očekivati da bude rešeno u narednih nekoliko meseci.

Radimo kontinuirano da svuda, pa i u klisuri proširujemo zaštićena područja, poručila je premijerka.

Brnabić je prethodno posetila Ovčarsko-kablarsku klisuru i jezero Međuvršje, gde joj je na pristaništu predstavljen projekat izmuljivanja, vredan skoro 40 miliona evra.

Momirović je poručio da će, završetkom ovih projekata, Ovčar Banja biti možda i najlepši deo naše države u narednim godinama.

Vujović je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo, u saradnji sa gradom Čačkom, realizovalo u okviru nacionalne inicijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

Ponosni smo na ovaj projekat, jer biser prirode kakav je PIO „Ovčarsko-kablarska klisura“ zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje, navela je ministarka.

Ona je precizirala da je u izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uloženo približno 30 miliona dinara.

S obzirom na to da je reč o zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, važno je naglasiti da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma, objasnila je Vujović.

Prema njenim rečima, u ovom centru će posetioci, a naročito oni najmlađi, moći da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i doprinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast.

Ministarka je podsetila na to da je prošle godine Uredbom o proglašenju PIO „Ovčarsko-kablarska klisura“ izvršena revizija zaštite i duplo povećana površina zaštićenog područja, sa 2.250 na 4.910 hektara, kao i da je uspostavljen režim zaštite prvog stepena u određenim delovima.

Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine odvaja značajna sredstva za zaštićena područja. Pored redovnog upravljanja, ove godine ćemo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri uložiti više od 20 miliona dinara za uređenje priobalja kod jezera Međuvršje, napomenula je ona.

Vujović je iskazala zahvalnost premijerki Brnabić i ministrima u Vladi što su prepoznali potencijal i značaj Ovčarsko-kablarske klisure i pokrenuli projektne aktivnosti, koje će, uz adekvatno upravljanje, direktno uticati na održivi razvoj ovog zaštićenog područja.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar