Za sada nema poskupljenja suncokretovog ulja

Govoreći o subvencijama poljoprivrednim proizvođačima koje su dogovorene, Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da u budžetu Srbije ima dovoljno sredstava za te namene, pri čemu, za sada, neće biti poskupljenja suncokretovog ulja.

Premijerka je izrazila zahvalnost poljoprivrednicima na saradnji i spremnosti da se dođe do dogovora, dodavši da nisu ispunjeni svi njihovi zahtevi ali da je pronađen kompromis, a to je cena suncokreta od 73 dinara po kilogramu.

Prema njenim rečima, dogovorene su i dodatne subvencije za gorivo od 20 dinara za 50 litara kako bi se i tu smanjili troškovi proizvodnje poljoprivrednih proizvođača.

Ona je, takođe, navela da će se povećati premija za mleko sa 10 na 15 dinara, što će važiti za jedan kvartal u 2022. godini, kada će se ponovo pregovarati i sa mlekarima i stočarima.

Brnabić je ocenila da su dogovori sa poljoprivrednicima obezbedili jedinstvo i unutrašnju stabilnost pred izuzetno teške razgovore predsednika Vučića u Briselu.

Premijerka je istakla i da Vlada ulaže napore da se stabilizuje proizvodnja električne energije u zemlji i da se obezbede dovoljne rezerve struje, kako ne bi bilo restrikcija.

Ona je objasnila da je cilj da se ušteda električne energije realizuje po planu pre krize, odnosno da se sprovode mere energetske efikasnosti, podsetivši na to da je Ministarstvo rudarstva i energetike u tom cilju pokrenulo subvencije za zamenu stolarije, vrata, prozora i fasade.

Brnabić je, govoreći o najavljenom poskupljenju struje od 6,5 odsto bez PDV-a, poručila da se to neće drastično odraziti na kućni budžet građana, s obzirom na to da je država obezbedila rast plata i penzija, ali i povećanje minimalne zarade.

Prema njenim rečima, država balansira da poskupljenja budu minimalna i da ne utiču na kupovnu moć građana.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar