16. avgusta nova pomoć za privredu, od septembra i građanima

Ministar finansija, Siniša Mali, rekao je danas da se nastavlja isplaćivanje pomoći u okviru trećeg paketa, kao i da je izdvojen dodatni novac za građane.

„Puna minimalna zarada u oblasti ugostiteljstva i turizma sleduje 16. avgusta, dok će penzionerima 50 evra biti uplaćeno u septembru. U novembru sleduje 30 evra, a u decembru još 20 evra pomoći svim punoletnim građanima. U zbiru to znači da će 80 evra dobiti svi punoletni građani, a s obzirom da penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra u septembru, to čini ukupno 130 evra za najstarije ove godine. To je ogromna pomoć koja se isplaćuje direktno iz budzeta. Time ni u kom slučaju ne ugrožavamo javni dug, koji je u ovom trenutku 56,2 odsto u odnosu na BDP, znatno manji od 60 procenata propisanih ugovorom iz Mastrihta. Kada smo nasledili vlast, javni dug je bio 77 odsto u odnosu na BDP. Ni na koji način se ne igramo sa javnim finansijama, ozbiljno se bavimo ekonomskom politikom. Kada su u pitanju investicije, one sada čine 7,2 procenata BDP-a, dok su pre deset godina bile tri, 3,2 odsto“, naveo je on i dodao da je država pokazala ozbiljnost, snagu i da zna kako da reaguje tokom pandemije.

Komentarišući zatvaranje fabrike „Geoks“ u Vranju, Mali je napomenuo da je država sa svoje strane ispoštovala sve što je dogovoreno.

„Mi smo u Geoks uložili 11 do 12 miliona evra, a u budzet nam se vratilo 25 miliona samo preko poreza i doprinosa za zaposlene koji su tu radili. Predsednik Vučić je pokrenuo ceo mehanizam da se ljudi ponovo zaposle. Mi privlačimo i kapitalno intenzivne projekte, istraživačko-razvojne centre... to je strategija razvoja ekonomske politike. Želimo da podignemo prosečnu platu i podižemo je. Nisu verovali predsedniku Vučiću kada je rekao da će biti 500 evra 2019. godine, a mi smo odavno tu cifru prevazišli. Prosečna plata u maju je bila preko 65.000 dinara“, naveo je on.

Osvrnuo se i na povećanje minimalne cene rada u Srbiji i napomenuo da je stav države da se uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi ona poveća.

„Rast minimalne zarade znatno utiče na rast prosečne zarade u Srbiji. Prevashodno nam je interes uvećanje životnog standarda građana. Naša strategija je da idemo ka povećanju minimalne zarade, povećanju prosečne zarade i životnog standarda u Srbiji. Nije isto kao kada imate 25,9 odsto nezaposlenost i kada imate 9 procenata. Veća je konkurencija na tržištu rada, logično je i da su plate veće. Strategija je da mladi ne odlaze, da im se da mogućnost zaposlenja, ali i plata približna plati u inostranstvu. Zato radimo na povećanju zarada“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, prošle godine je pokrenut projekat „Moja prva plata“ koji je bio uspešan, zbog čega će biti ponovljen ove godine.

Ministar je govorio i o zaštiti životne sredine i podsetio da je budzet za ekologiju ove godine u odnosu na prošlu, tri puta uvećan.

„Vlada je prošle nedelje potpisala ugovor za izgradnju kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u 16 lokalnih samouprava sa kineskim partnerom. U Vinči će za godinu dana biti završena fabrika koja pretvara otpad u energiju. Čisti se najveće smetlište, to je dugotrajan proces, ali smo i svesni da je reč o najvećoj crnoj ekološkoj tački u ovom delu Evrope. Zato smo krenuli u rešavanje tog problema, jer je to sistemsko rešenje“, zaključio je Mali. 

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar