Dobra saradnja sa agencijom UN Women

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnom direktorkom Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) za Evropu i Centralnu Aziju Alijom El Jasir.

Na sastanku je ocenjeno da je saradnja Vlade sa ovom agencijom UN dobra i da se zajednički realizuje više projekata u oblasti politika rodne ravnopravnosti.

Brnabić i El Jasir su posebno pomenule projekte koji su u vezi sa socijalnim preduzetništvom i treba da doprinesu unapređenju ekonomskog položaja i ekonomskom osnaživanju žena, kao i projekte iz oblasti rodno odgovornog budžetiranja.

Premijerka je navela da je početkom godine usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu i da će Vlada nastaviti saradnju sa međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva na implementaciji tog dokumenta.

Srbija ima dobar zakonodavni okvir u oblasti rodne ravnopravnosti, a pored toga je neophodno dalje jačati institucije koje se bave ovim temama.

Regionalna direktorka UN Women ocenila je da su značajne aktivnosti koje Vlada i premijerka sprovode u oblasti digitalizacije, budući da je reč o temi koja je važna za prevazilaženje rodnog jaza u različitim oblastima.

Na sastanku je istaknuto pitanje borbe protiv diskriminacije i nasilja nad ženama, koje je globalno aktuelno i zahteva posebnu pažnju svih.

Sastanku su prisustvovale i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar