Grad Beograd subvencioniše poljoprivrednike sa 240 miliona dinara

  • Bez autora
  • Mar 13 2022
  • 976 pregleda

Grad Beograd je za poslednjih sedam godina povećao subvencije za poljoprivrednike u prestonici sa 20 miliona na 240 miliona dinara, izjavio je danas u Beogradskoj hronici vršilac dužnosti gradskog sekretara za poljoprivredu Savo Pavičić.

On je ukazao da je resorni sekretarijat raspisao pet javnih poziva na koje će moći da se prijave poljoprivrednici sa registrovanim gazdinstvom i mestom prebivališta na teritoriji grada Beograda do 1. aprila.

– Raspisan je javni poziv za nabavku traktora u iznosu od 100 miliona dinara. Maksimalan iznos po domaćinstvu je milion dinara. Za nabavku poljoprivrednih mašina Sekretarijat je obezbedio 30 miliona dinara, odnosno do 400.000 dinara po poljoprivredniku. Treba istaći da je reč o bespovratnim sredstvima – ukazao je Pavičić.

Takođe da je za voćarstvo i povrtarstvo obezbeđeno 45 miliona dinara.

– Upravo za postavku protivgradnih mreža, te podizanje staklenika i plastenika, kao i sistema za navodnjavanje. Što se tiče pčelarstva za ovu godinu smo obezbedili 35 miliona dinara. Podsetiću da u Beogradu imamo oko 2.000 registrovanih pčelara i oko 70.000 košnica – precizirao je resorni sekretar i dodao da svaki pčelar u prestonici godišnje bude subvencionisan u proseku sa oko 1.000 evra.

Ukazao je da je do sada za podsticaje Grada Beograda prijavljeno oko 100 poljoprivrednih proizvođača, kao i da očekuje da se do kraja konkursa  prijavi njih 2.500.

Pavičić je napomenuo da Beograd ima idealne klimatske uslove za poljoprivrednu proizvodnju, da ima veliko tržište i obezbeđenu infrastrukturu. Takođe je dodao da poljoprivrednici imaju i problema, jer im je fabrika pod otvorenim nebom. 

– Grad Beograd se trudi da poljoprivrednicima kroz razne podsticaje olakša proizvodnju i plasman robe. Takođe i kroz razne edukacije koje organizujemo sa Poljoprivrednim fakultetom, ali i besplatne obuke za voćare, pčelare i organsku proizvodnju koja je sada u povoju i sve više zastupljena na našem tržištu – naveo je Pavičić i podsetio da Grad u Mladenovcu ima savetodavnu službu koja pomaže poljoprivrednicima.

On je podsetio da je na nivou Republike jutros počela isplata subvencija poljoprivrednicima od 8.000 dinara po hektaru, i da je za tu namenu obezbeđeno 125 miliona evra, odnosno da je taj iznos povećan duplo u odnosu na prethodne godine.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar