Konkurs za SOS pružaoce podrške ženama žrtvama nasilja

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji raspisali su danas konkurs za dodelu sredstava organizacijama civilnog društva koje pružaju uslugu SOS telefonske podrške za žene koje su u situaciji nasilja.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je tim povodom da bi u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama trebalo da budemo svi zajedno, jer rodno zasnovano nasilje pogađa društvo u celini.

Moramo da ohrabrimo žene da prijave nasilje, da ne okrećemo glavu pred nasilnicima, da edukujemo mlade o rodnoj ravnopravnosti i da se više bavimo prevencijom, podvukla je ona.

Država je tu da donese zakone i strategije i da institucije rade svoj deo posla, naglasila je Mihajlović i dodala da se na pružanju podrške ženama žrtvama nasilja radi zajedno sa našim međunarodnim partnerima, ali i organizacijama civilnog društva koje su decenijama unazad nosile ovu borbu.

U skladu sa tim, ona je saopštila da će i ove godine biti podržane organizacije koje pružaju pravnu i psihosocijalnu podršku ženama koje su preživele nasilje.

Cilj konkursa jeste da se obezbedi kontinuitet u pružanju podrške ženama u situaciji nasilja putem SOS linija, kao i da se ova usluga prilagodi potrebama korisnica tokom epidemije COVID-19.

Predloge projekata mogu podneti organizacije koje pružaju specijalizovanu uslugu SOS podrške ženama koje su u situaciji nasilja, i to preko telefona ili elektronskim putem – preko onlajn platformi za komunikaciju, elektronskom poštom i slično, a radi obezbeđivanja anonimnih konsultacija, pružanja informacija o pravima, povezivanja sa drugim službama i osnaživanja žena.

SOS telefoni su posebno važni tokom dugotrajnih kriznih situacija, poput epidemije COVID-19, kada usled nesigurnosti, ograničenja kontakata i sužene mogućnosti žena da se obrate institucijama, postoji povećan rizik od eskalacije nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

S druge strane, organizacije civilnog društva često se suočavaju sa nedostatkom sredstava za kontinuirano obezbeđivanje ove vrste podrške.

Detaljna pravila konkursa, obrasci za prijavu i smernice za njihovo popunjavanje mogu se pronaći ovde.

Prijave, kao i pitanja u vezi sa konkursom, organizacije civilnog društva mogu da dostave elektronskom poštom na adresu grants.vaw@undp.org

Rok za podnošenje prijava je 28. april, do 17 časova.

Konkurs je raspisan u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III“, koji u partnerstvu sa Vladom Srbije i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost zajednički sprovode UNDP, Unicef, UN Women i UNFPA, uz podršku Vlade Švedske.

Ova inicijativa usmerena je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja, koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjivanju nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar