Međunarodni konkurs za podizanje spomenika Vudro Vilsonu biće raspisan u narednih mesec dana

  • Bez autora
  • Apr 19 2022
  • 634 pregleda

Međunarodni konkurs za podizanje spomenika Vudro Vilsonu biće raspisan u narednih mesec dana, a na učešće na konkursu pozvali smo i američke vajare, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon prve sednice Odbora za podizanje spomenika ovom američkom predsedniku kojoj su prisustvovali i predstavnici ambasade SAD.

Vesić je podsetio da je Grad pre nekoliko godina jedan od najlepših beogradskih bulevara nazvao Bulevar Vudro Vilsona te da se pre Drugog svetskog rata sadašnji Savski trg zvao Vilsonov trg. Posle Drugog svetskog rata je to ime ukinuto.

– Mi smo tu nepravdu ispravili, jer smo dali ime bulevaru po ovom američkom predsedniku. Upravo u tom bulevaru u Beogradu na vodi biće podignut spomenik Vudro Vilsonu i na taj način ćemo dati jedan dodatni doprinos promociji naše zajedničke istorije. Danas smo doneli odluku o raspisivanju međunarodnog konkursa koji će biti raspisan zajedno sa Društvom arhitekata Beograda i verujem da ćemo dobiti jedan lep spomenik koji će krasiti Beograd – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima Vudro Vilson je 28. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a značajan je za srpski narod zato što je mnogo pomogao Srbiji tokom i posle Prvog svetskog rata. Bio je i veliki prijatelj Mihajlu Pupinu.  

– Došlo je vreme da se odužimo ovom američkom predsedniku koji je za Srbiju uradio više od svih drugih američkih predsednika – rekao je Vesić.

On je naveo da je Vudro Vilson, između ostalog, poznat i po tome što je za vreme njegovog predsednikovanja iznad Bele kuće bila razvijena srpska zastava za Vidovdan te da je to bio jedan jedinstven primer solidarnosti i pomoći našem narodu u vreme kada smo se borili za fizički opstanak u Prvom svetskom ratu posle okupacije Austrougarske.

Narodni poslanik i član Odbora Vladimir Marinković ocenio je da je inicijativa da se podigne ovaj spomenik sjajna jer ima za cilj da još više učvrsti prijateljstvo dva naroda, te da uvek imamo podsećanje na savezništvo između Srbije i SAD.

– Izgradnja spomenika će i simbolično i na praktičan način unaprediti odnose dve zemlje. Pored toga što imamo mnogo investicija u proteklih nekoliko godina i napredak u političkim, kulturnim i svim drugim odnosima, spomenik će biti dodatni impuls u vezama između Srbije i SAD  – naveo je Marinković.

Spomenik Vudro Vilsonu nalaziće se na Savskom vencu, u okviru planirane parkovske površine, neposredno uz istoimeni bulevar.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar