NALED-ov poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava

U saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz podršku kompanije "Filip Moris", NALED je danas objavio javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratne pomoći malim biznisima i svima koji žele da svoje poslovanje digitalizuju i ulažu u razvoj inovativnih proizvoda i usluga.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je na konferenciji za novinare održanoj tim povodom da je konkurs organizovan u okviru trogodišnjeg projekta "Star Tech", koji je vredan pet miliona dolara.

On je objasnio da ovaj projekat doprinosi ostvarenju ključnih prioriteta Vlade Srbije, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama.

Prema njegovim rečima, veoma je važno to što će se realizacijom pomenutog projekta raditi na povezivanju fakulteta i naučnoistraživačkih centara sa malom privredom kako bi se razvile nove usluge i proizvodi.

Aktivnosti predviđene projektom su uvrštene i kao mere u Akcionom planu za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije za period od 2021. do 2027. godine, koju je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naveo je Ružić.

On je podsetio na to da je pre mesec dana otvoren javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u okviru Programa ranog razvoja i Programa saradnje nauke i privrede, u iznosu od šest miliona evra iz republičkog budžeta.

Takođe, kako je napomenuo, i Fond za inovacionu delatnost je u cilju podsticanja inovativnog preduzetništva i jačanja veza između nauke i privrede do sada odobrio sredstva za približno 1.000 projekata vrednih više od 53 miliona evra.

Direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević saopštio je da je rok za prijave 4. jun i da pravo da apliciraju imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova.

On je izrazio očekivanje da će prvih tridesetak grantova biti dodeljeno u septembru, i istovremeno objasnio da u okviru programa postoji više delova, te da se zavisno od toga može konkurisati za sume između 15.000 i 100.000 dolara.

Prilikom odlučivanja o tome kome će biti dodeljena sredstva, vodiće se računa i o mogućim potencijalima projekta za osvajanje izvoznih tržišta, o tome koliko novih radnih mesta obezbeđuje, kako utiče na životnu sredinu i drugo, naveo je Vasiljević.

Direktor korporativnih poslova za region Jugoistočne Evrope u kompaniji "Filip Moris" Ivan Miletić objasnio je da je njihov motiv za obezbeđivanje sredstava u okviru pomenutog programa bio da pomognu firmama, ali i državi da izgradi ekosistem koji će biti privlačan za poslovanje inovativnih kompanija.

On je istakao da je ponosan na to što je kompanija u prošloj godini, koja je bila veoma teška, uspela da obezbedi sredstva za ovaj projekat.

Prema njegovim rečima, kompanija "Filip Moris" je od 2003. godine, od kada radi u Srbiji, uložila približno 900 miliona dolara, dok je u republički budžet na ime poreza i doprinosa uplatila više od sedam milijardi dolara.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar