Niža zaposlenost žena u odnosu na muškarce

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević ukazala je danas na to da pripadnice nežnijeg pola u našoj zemlji čine nešto više od polovine radno sposobnog stanovništva, ali je za gotovo 15 procenata niža zaposlenost u ovoj populaciji.

Kisić Tepavčević je, na onlajn konferenciji „Žene u sindikatima u Srbiji“, naglasila da je zato, kada su u pitanju tržište rada i mere aktivne politike zapošljavanja, u različitim strategijama i akcionim planovima poslednjih godina akcenat stavljen upravo na žene.

Prema evidencijama Nacionalne službe za zapošljavanje, kako je precizirala, u ovom momentu je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno nešto više od 65.000 lica, od kojih je gotovo 36.000 žena.

Tu je napravljen pomak, jer vidimo da je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno 55 odsto žena, ukazala je ona i dodala da ima još nepovoljnih indikatora kada je reč o položaju žena, a da se jedan od njih odnosi na plaćenost na određenim poslovima.

Prema njenim rečima, diskriminacija kada je u pitanju polna pripadnost postoji čak i za istu vrstu delatnosti i to su stvari o kojima moramo stalno da pričamo.

Ministarka je navela da je položaj žena u sindikatima veoma značajan, imajući u vidu da one, zbog boljih pregovaračkih sposobnosti i dubljeg sagledavanja slike, često umeju da budu ključna komponenta u postizanju odgovarajućih dogovora i sporazuma.

Sindikalna organizovanost žena, kako je naglasila, ide uzlaznom putanjom u našoj zemlji, a dokaz za to jeste da su mnoge žene na najvišim i rukovodećim položajima u brojnim sindikalnim organizacijama.

Kisić Tepavčević je podvukla da je biti žena velika privilegija, kao i da su žene svojim znanjem, iskustvom, solidarnošću, marljivošću i obrazovanjem pokazale koliko značajnu ulogu imaju.

Ona je apelovala na žene koje su deo sindikalne borbe da budu oštre u zaštiti svojih koleginica, posebno kada primete da poslodavac uskraćuje njihova prava, a posebno kada su u pitanju buduće majke.

Onlajn konferenciju su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i udruženje „FemPlatz“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar