Sada i Najk kompletno napušta Rusiju

  • Bez autora
  • Jun 23 2022
  • 513 pregleda

Američki proizvođač sportske odeće i obuće Najk potpuno napušta Rusiju, tri meseca nakon što je tamo obustavio svoje poslovanje, saopštila je kompanija u saopštenju poslatom e-mail-om u četvrtak, prenosi Rojters.

Najk je 3 marta rekao da će privremeno suspendovati sve operacije u svojim i partnerskim radnjama kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Danas se ova kompanija ipak pridružila listi kompanija koje su definitivno napustile Rusiju.

- Najk je doneo odluku da napusti tržište Rusije. Naš prioritet je da osiguramo punu podršku našim zaposlenima, dok odgovorno budemo smanjivali naše opreracije u predstojećim mesecima, stoji u saopštenju kompanije.

Ruski mediji su izvestili u maju da Najk nije obnovio ugovore sa njihovom najvećom franšizom u Rusiji, Inventiv Ritejl Grupom (IRG), koja upravlja sa 37 brendiranih radnja kroz ćerku kompaniju "Up and Run".

Nedavno je i kompanija Koka-kola saopštila je da zaustavlja proizvodnju i prodaju pića u Rusiji, a i ćerka firma kompanije Gugl u Rusiji podnela je zahtev za proglašenje bankrota.

Podsetimo, prvo je francuska automobilska kompanija Reno najavila prodaju svog udela u ruskoj kompaniji Avtovaz ruskom naučnom institutu (reč je praktično o poklanjanju imajući u vidu da je transakcija vredna 1 rublju).

Odmah nakon njega javio se i američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds, koji je saopštio da je pokrenuo proces prodaje svog biznisa u Rusiji nakon 30 godina poslovanja u toj zemlji.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar