Somalija pokreće ženski medijski tim za borbu protiv nejednakosti

U Somaliji je nedavno osnovana isključivo ženska medijska jedinica sa ciljem borbe protiv nejednakosti u novinskoj industriji ove zemlje.

Prva te vrste u Somaliji, informativna jedinica “Bilan” - što na somalijskom znači „svetlo i jasno“ - pruža prostor za novinarke da rade sa stvarnim autoritetom i bez opasnosti od uznemiravanja.

Istraživanje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) otkrilo je da se žene u Somaliji često suočavaju sa uznemiravanjem i seksizmom u novinskoj industriji, pri čemu uglavnom muška radna snaga kontroliše vesti, dok su žene odbijane za obuku i unapređenje.

„Prvi put imamo prostor u kojem se osećamo bezbedno, fizički i psihički“, rekla je Nasrin Mohamed Ibrahim, glavna urednica “Bilana” za Gardijan.

„Nikada ranije somalijske novinarke nisu dobile slobodu, priliku i moć da odlučuju koje priče žele da ispričaju i kako žele da ih ispričaju”, dodaje.

Finansiran od strane UNDP-a, Nasrin Mohamed Ibrahim i njen tim od pet novinarki radiće u kancelarijama Dalsan Media Corporation u Mogadišu, proizvodeći sadržaj za TV, radio i onlajn medije.

Jedinica ima za cilj da pokrije ranije nedovoljno zastupljene teme kao što su rodno zasnovano nasilje, žene u politici i žene poslovne liderke.

UNDP će takođe obezbediti mentorstvo za tim, uz podršku međunarodnih izveštača kao što su Bi-Bi-Si-jevi Lise Doucet i Razia Ikbal.

“Bilan” takođe podržava buduće generacije novinarki, nudeći šestomesečnu praksu studentima završnih godina novinarstva na Univerzitetu Mogadišu i Somalijskom nacionalnom univerzitetu.

Ibrahim je istakla i to da su svi novinari u Somaliji u opasnosti.

„Na meti smo islamističkih militanata i suočavamo se sa svakodnevnim rizikom da budemo razneseni bombama samoubicama“, rekla je Nasrin i dodala da novinarke pored toga imaju i dodatne izazove, uključujući uznemiravanje na poslu i na ulici, dok njihove porodice često veruju da novinarstvo nije prikladna karijera za žene.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar