Sve što do sada niste znali o “Lidlu”

Za samo tri godine, koliko posluje u Srbiji, nemačka kompanija i lider maloprodaje u Evropi – Lidl, stigla je od 11,4 milijarde dinara prihoda iz 2018. godine do 57 milijardi dinara koliko je prihod ove kompanije iznosio u 2020. godini.

Po obimu prihoda na domaćem tržištu ova kompanija se nalazi na trećem mestu, odmah iza  Deleza i Mercatora.

Prilikom ulaska na tržište Srbije, ovom trgovinskom lancu je prognozirano tek pet do sedam odsto tržišnog udela, međutim, očigledno je da je Lidl “zagrizao” mnogo veće parče kolača, budući da danas broji 57 prodavnica širom zemlje.

Kako je Lidl najveći maloprodajni lanac u Evropi, sa više od 11.500 prodavnica i 200 logističkih centara, ne čudi zašto je brzo osvojio i potrošače u Srbiji. Svojom politikom niskih cena i jedinstvenim asortimanom proizvoda koji ne možete pronaći u drugim marketima, Lidl sa lakoćom osvaja svako tržište na kom se pojavi.

U nastavku vam donosimo osam interesantnih činjenica o ovom trgovačkom brendu, za koje verujemo da do sada niste znali.

1. Kompanija je osnovana 1930. godine i pune 43 godine je bila veletrgovac, pre nego što je otvorila prvu prodavnicu u Nemačkoj 1973. godine. Prvi market u Velikoj Britaniji otvoren je 1994. godine.

2. Svima su dobro poznate scene kada su se prilikom otvaranja Lidla u Srbiji stvorile ogromne gužve i kada je nastala prava borba kupaca oko pojedinih artikala. Međutim, ovakve situacije događale su se i u daleko razvijenijim zemljama poput Velike Britanije. Naime, otvaranje Lidl prodavnice u Sauholu, u zapadnom Londonu 2008. godine izazvalo je stampedo potrošača, te je obezbeđenje bilo primorano da zatvori ulazna vrata.

3. Lidl prodavnice su manje u odnosu na druge markete i imaju ograničeni broj proizvoda, tako da kupci mogu da obave nedeljnu kupovinu za svega 20-ak minuta. Kvadratura prodavnica se kreće između 1.300 i 2.500 m², dok asortiman proizvoda uključuje između 1.500 i 1.600 linija u poređenju sa 15.000 artikala koji se obično nalaze u velikim supermarketima.

4. Lidl je bio prvi supermarket koji je zabranio slatkiše na kasama, u pokušaju da pomogne kupcima da ostanu zdravi, ali i kako deca ne bi dosađivala roditeljima tražeći određene proizvode dok čekaju u redu.

5. Većina Lidl prodavnica koristi zastakljena vrata na prednjim stranama frižidera za mleko, meso i ribu, što rezultira uštedom energije od 30-40%, dok LED tehnologijom postižu 40% uštede energije za osvetljenje.

6. Proizvodi se premeštaju sa palete na policu bez raspakivanja, čime zaposleni postižu uštedu vremena i povećavaju svoju produktivnost.

7. Za razliku od drugih supermarketa, veliki broj Lidl proizvoda ima bar kodove na svakoj strani, što omogućava njihovo brže skeniranje na kasi.

8. Još od otvaranja prve radnje u Velikoj Britaniji, Lidl ne štampa rokove trajanja na više od 90% izloženog voća i povrća, ohrabrujući na ovaj način kupce da sami procene njihov kvalitet, što doprinosi cilju smanjenja količine bačene hrane.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar