Za pomoć od 100 evra do sada se prijavilo 968.000 mladih

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je pomoć mladima od 100 evra u potpunosti opravdana ekonomska mera, koja predstavlja podsticaj za mlade i pokazuje koliko je država jaka i stabilna.

Mali je, gostujući na Televiziji „Pink“, naglasio da će se taj novac vratiti u srpsku ekonomiju, odnosno u budžet, kroz PDV, dodavši da se do danas 968.000 mladih prijavilo za tu vrstu pomoći.

On je ponovio da je to opravdana ekonomska mera, u smislu podrške proizvodnim aktivnostima i održavanja nivoa ekonomije, a to i jeste bio cilj, podsetivši na to da je 14. januara isplaćeno 10.000 dinara zdravstvenim radnicima, a 10. februara biće uplaćeno i po 20.000 dinara svim penzionerima.

Ministar je napomenuo da su u fokusu srpske ekonomske politike građani i da je, kada su započete teške reforme, cilj bio da se stvore uslovi da penzije rastu realno, u skladu sa mogućnostima, dodavši da one rastu po švajcarskoj formuli.

Od 1. januara su veće za 5,5 odsto, a sa ovih 20.000 dinara, ukupan rast fonda penzija biće 11,2 odsto, podvukao je Mali, uz podsećanje na to da je cilj da realizacijom projekta „Srbija 2025“ prosečne penzije budu 420–430 evra, a prosečne plate oko 900 evra 2025. godine.

Ministar je podsetio na to da je prošle godine stopa privrednog rasta bila 7,5 odsto, a 2020. godine minus 0,9 odsto, što je kumulativno 6,5 procenata, dodajući da smo, kada je u pitanju

rast, druga zemlja u Evropi, odmah posle Irske, koja nije uporediva, jer su u njoj registrovane velike kompanije.

Ako to zanemarite, Srbija je broj jedan u Evropi u doba najveće ekonomske i zdravstvene krize ikada. Pokazali smo da ne samo da znamo da upravljamo javnim finansijama i kako da ulažemo novac, već i da rastemo i pobeđujemo u ekonomiji, rekao je on.

Mali se osvrnuo i na novi sistem eFiskalizacije, pozvavši fiskalne obveznike da se prijave za subvencije države, jer rok ističe 31. januara.

Prema njegovim rečima, isplaćuje se 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po lokaciji. Rok za subvencije je 31. januar, a 30. april je krajnji rok za prelazak na novi sistem eFiskalizacije.

To znači da će od 1. maja svi morati da budu priključeni na novi sistem. Ovo je moderna tehnologija, koja omogućava povezanost sa Poreskom upravom u realnom vremenu. Manji su troškovi i ovo je odličan način da se zajedno borimo protiv sive ekonomije, zaključio je Mali.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar