Akcija „Earth Night“ večeras u 22 časa u Beču

Akcija „Earth Night“ pod sloganom „Ugasite svetlo za jednu mračnu noć u godini“ počinje 7. septembra u 22 časa s ciljem da podstakne na razmišljanje o svesnoj upotrebi svetla kao resursa.

Organizacije, kompanije i opštine iz Nemačke, Austrije i Švajcarske koje učestvuju u akciji smanjiće upotrebu svetla tokom čitave noći, a privatna lica su takođe pozvana da svojim učešćem doprinesu podizanju svesti o ovoj temi.

„Noću ima suviše jakog svetla koje gori dugo i nepotrebno. Optimalna upotreba osvetjenja štedi energiju, štiti prirodu i podstiče zdravlje“, izjavila je Manuela Lancinger iz organizacije za zaštitu životne sredine „Umveltberatung“ u Beču.

Jako osvetljenje je pogubno za mnoge životinje. U noćima bez osvetljenja se mogu posmatrati između 3.000 i 4.000 zvezda na nebu, dok se taj broj u osvetljenim gradskim četvrtima smanjuje na 100 zvezda. Tokom noći svetlo ometa životnje u fazi odmora. Mnogi moljci umiru u rasveti ili ostaju noću na osvetljenim zidovima umesto da traže hranu. Procenjuje se da u letnjim mesecima jedna sijalica usmrti 150 insekata tokom jedne noći. Noćno osvetljenje zbunjuje ptice selice koje koriste nebeska tela za navigaciju i one stradaju usled udara u visoke zgrade.

Ljudima je takođe potreban mrak za zdrav san. Ciklus smene dana i noći reguliše čovekov biološki ritam. Prekomerno, veštačko svetlo je ometajući faktor i prouzrokuje redukovanu proizvodnju melatonina u mozgu koji pozitivno utiče na smanjenje stresa. To može dovesti do poremećaja sna i drugih zdravstvenih posledica.

Samnjenje trajanja i intenziteta osvetljenja, upotreba detektora pokreta i vremenskih prekidača za svetlo, nisko postavljanje osvetljenja i upotreba led lampi sa belim tonovima bez ultraljubičastih komponenti su neke od mogućnosti za redukovanje veštačkog osvetljenja.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar