Aktuelni programi podrške preduzećima u Srbiji

Krajem ove i početkom sledeće godine trebalo bi da budu objavljena dva nova javna poziva preduzećima, za promociju izvoza Razvojne agencije Srbije i nabavku opreme Ministarstva privrede. Trenutno je aktueleno osam programa podrške privredi.

Svi zainteresovani privrednici mogu se obratiti Centru za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije na msp@pks.rs kako bi dobili sve informacije vezane za finansijske i nefinansijske programe.

Do kraja ove godine firme mogu da apliciraju i za Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstva privrede, Fonda za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije.

Mogu da se prijave MMSP, preduzetnici, poljoprivredne zadruge i fizička lica. Od 360.000 do 3.600.000 dinara su sredstva koja se mogu koristiti za operativne troškove i investiciona ulaganja.

Aktuelan je i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2021. Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. Sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje skladišta, proizvodnog i poslovnog prostora, za kupovinu novih ili polovnih mašina i opreme, alata, dostavnih vozila, kao i za trajna obrtna sredstva, nabavku softvera i računarske opreme... Prijem zahteva za mikro i mala pravna lica, preduzetnike i zadruge traje do 31. decembra kod Fonda za razvoj.

„Katapult“ do 6. decembra

Program Katapult je namenjen inovativnim preduzećima iz oblasti nauke i tehnologije, iz bilo kog industrijskog sektora, koja su u ranoj fazi razvoja proizvoda i osvajanja tržišta, i preduzećima sa dokazanom tržišnom trakcijom. Rok za prijavu je 6. decembar ove godine do 15 časova na www.katapult-akcelerator.rs.

IPARD

Krajnji korisnici subvencija i bespovratnih sredstva Drugog Javnog poziva za IPARD, meru 7 (Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava) su poljoprivredni proizvođači. Cilj je da se stvore nove mogućnosti za zapošljavanje u ruralnim područjima. Rok za podnošenje zahteva je do 17. decembra ove godine.

Digitalizacija MMSP

Centar za digitalnu transformaciju PKS i Razvojna agencija Srbije raspisali su javni poziv za učešće u Programu podrške digitalnoj transformaciji MMSP. Učesnici u konsultantskom programu dobijaju besplatnu izradu ekspertske analize, rad na detaljnoj strategiji razvoja kompanije i bespovratnu subvenciju Ministarstva privrede do 6.000 evra. Rok za prijavu je do utroška sredstava.

Novac za početnike

Od 400.000 do 6.000.000 dinara namenjeno je Programom podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2021. godini Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. Novac je obezbeđen za kupovinu mašina, opreme, dostavnih vozila, održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, operativne troškove... Krajnji rok za prijavu je 31. decembar kod Fonda za razvoj.

Krediti Fonda za razvoj

Finansijska podrška namenjena je preduzetnicima, MMSP, i velikim privrednim društvima. Dostupna su sredstva od 300.000 dinara za preduzetnike i 1.000.000 za privredne subjekte za nabavku opreme, mašina, postrojenja, izgradnju i kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora. Maksimalni iznos po jednom privrednom subjektu sa svim njegovim povezanim licima u toku kalendarske godine može biti do 250.000.000 dinara. Zainteresovani mogu da apliciraju za novac tokom cele godine kod Fonda za razvoj.

100 + 100 evra

Firma može da ostvari pravo na 100 evra subvencije po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i 100 evra po fiskalnoj kasi. Rok za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju Poreskoj upravi završava se 31. januara 2022. godine.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar