Od 100 najplaćenijih direktora u Americi samo pet žena

  • Bez autora
  • Oct 25 2021
  • 589 pregleda

Bivša izvršna direktorka Pepsi Co. Indra Nooji, jedna od retkih nebelkinja koja je ikad vodila veliku američku kompaniju, kaže kako nikad nije tražila povišicu, a jednom ju je odbila tokom finansijske krize.

- Nikada, baš nikada nisam tražila povišicu. Smatram to neprijatnim. Ne mogu zamisliti da radim za nekoga i kažem da mi plata nije dovoljna, rekla je Nooji za New York Times Magazine, prenosi Index.hr.

Samo 31 žena vodi kompanije iz berzanskog indeksa S&P 500, a taj se broj još smanjio nakon što je Nooji odstupila 2018. godine. Žene pritom zarađuju manje.

U svojoj posljednjoj godini na radnom mestu, Nooji se nije plasirala ni blizu vrha lestvice najplaćenijih direktora u američkim kompanijama, kao ni većina drugih žena.

Te je godine Safra Katz iz Orakla bila najplaćenija direktorka na Bloombergovoj lestvici, zauzevši 33. mesto.

- Nikad nisam tražila od upravnog odbora da mi da više novca. U stvari, jedne godine odbor mi je dao povišicu, a ja sam rekla da to ne želim. Pitali su me zašto? Bilo je to odmah nakon finansijske krize i rekla sam da ne želim povišicu, objasnila je Nooyi.

Dok je Nooyi još bila u Pepsiju, mnoga istraživanja pokazala su da žene nisu pregovarale o svojim platama tako često kao muškarci, što je potencijalno doprinelo razlici u platama među polovima.

Američka je poslovna žena Sheryl Sandberg u svojoj knjizi Lean In rekla ženama da samo moraju pitati i da će dobiti ono što traže. Od tada su istraživanja McKinsey&Co. i LeanIn.orga pokazala da su žene uključene u proces jednako kao i muškarci. No, ipak postoje razlike, manja je verovatnoća da će dobiti povišicu, što bi moglo objasniti njihovu početnu suzdržanost.

Nooyi je danas u upravi Amazon.coma i nedavno je objavila memoare pod naslovom My Life in Full.

Nakon njenog odlaska iz Pepsija, plate direktorki su porasle, no prošle godine među 100 najplaćenijih poslovnih lidera u Americi bilo je samo pet žena.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar