Pet načina da poboljšate svoju koncentraciju

Svi smo makar jednom prošli kroz fazu nedostatka koncentracije i znamo na koji način ona može poremetiti naš radni učinak.

Tada često na silu pokušavamo da se usresredimo, ali nam to jednostavno ne polazi za rukom usled čega postajemo frustrirani i razdražljivi. Nivo stresa raste, pa nam postaje još teže da zadržimo fokus i odradimo posao koji je pred nama. Situacija može biti utolika gora, ukoliko potraje nekoliko dana, ili čak nedelja. Kako biste ovo sprečili, pred vama je nekoliko saveta za jačanje koncentracije.

1. Trenirajte svoj mozak


Određena vrsta igara poput šaha, sudokua, ukrštenica ili različitih igara memorije može vam pomoći da pospešite svoju koncentraciju. U prilog ovome govore i rezultati studije iz 2015. godine sprovedenoj nad 4715 odraslih osoba, koji sugerišu da 15 minuta dnevno, pet dana u nedelji aktivnog „treninga mozga“ mogu bitno uticati na poboljšanje koncentracije. Osim toga, ovaj tip igara vam može pomoći i da razvijete radno i kratkoročno pamćenje, kao i veštine obrade i rešavanja problema.

2. Vodite računa o kvalitetu i kvantitetu sna


Poznato je da nedostatak sna može lako poremetiti koncentraciju, a da ne spominjemo druge kognitivne funkcije, poput pamćenja ili pažnje. Usled nezdravog sna možete osećati konstantni umor, što će se i te kako odraziti na vaše radne performanse, budući da su vam usporeni refleksi. Kako biste se osećali sposobnim za svakodnevno obavljanje radnih zadataka, pokušajte da se što više približite preporučenoj količini noćnog sna što je između sedam i osam sati.

3. Napravite pauzu


Stručnjaci savetuju da kada god osetite da ne možete da se fokusirate na posao pred sobom, napravite kratku pauzu. Naime, kada provodite sate na rešavanju određenog problema, neminovno je da će vaše misli početi da lutaju, koliko god primoravali sebe da mislite samo o jednoj stvari. Upravo vaša borba da ostanete usresređeni na konkretan zadatak dodatno remeti fokus, usled čega postajete nervozni i zabrinuti da posao nećete obaviti na vreme. Zbog toga je u ovakvim situacijama najbolje da napravite malu pauzu i mentalno se udaljite od problema. Bićete iznenađeni kako će nakon ovakvog „izleta“ vaše misli biti osvežene, a vaša koncentracija daleko bolja.

4. Probajte sa muzikom

Iako veliki broj ljudi smatra da bi muzika mogla dodatno da pogorša problem sa fokusom, istraživanja su pokazala da određeni zvukovi pomažu u prikrivanju pozadinske buke i zapravo poboljšavaju koncentraciju. Naravno, izbor muzike je ključan. Stručnjaci se slažu da su klasična i ambijentalna muzika ili pak zvukovi prirode dobar odabir za rešavanje problema manjka koncentracije. Takođe se savetuje da izbegavate muziku koju volite ili mrzite da slušate, jer vam i jedna i druga mogu poremetiti fokus.

5. Promenite ishranu

Hrana koju jedete takođe može uticati na kognitivne funkcije poput koncentracije i pamćenja. Zbog toga se savetuje izbegavanje masne hrane i unošenja previše šećera. Umesto toga, jedite ribu, jaja, borovnice, brokoli, spanać, narandže, tamnu čokoladu i orašaste plodove. Vodite računa i o dovoljnom unosu vode, jer čak i blaga dehidracija može otežati fokusiranje ili pamćenje informacija. Zeleni čaj je takođe dobar izbor jer pojačava budnost, performanse, memoriju i fokus.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar