Počele prijave za peto jubilarno takmičenje namenjeno ženama programerima

Prijave za jubilarno peto takmičenje namenjeno ženama programerima pod nazivom Merkle Female Hackathon počele su danas.

Hakaton organizuje agencija za korisničko iskustvo zasnovano na podacima, Merkle, a pravo učešća imaju sve žene zainteresovane za programiranje bez obzira na prethodno iskustvo ili nivo znanja.

Organizatori napominju da je na prethodnim takmičenjima učestvovalo više od 60 programerki i da su mnoge od njih nastavile profesionalni razvoj u IT sferi.

„Cilj hakatona je da osnažimo žene programere da prevaziđu izazove koji su i dalje prisutni u IT industriji. Danas je situacija daleko bolja u odnosu na prethodni period, ali je i dalje dominantno mišljenje da je IT muška profesija. Merkle zapošljava više od 50 odsto žena softverskih inženjera i smatramo da je izuzetno važno da budemo primer i podržimo sve one koje žele da rade u IT-juˮ, ističe Dušica Veličković, organizator i član žirija na hakatonu.

Veličković dodaje da, prema proceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, procenat žena u srpskom IT sektoru iznosi između 15 i 20 odsto: „Istraživanja Eurostata pokazuju da je tek svaki peti programer ženskog pola, a da su u Srbiji žene 19 odsto od svih zaposlenih programera.ˮ

Na Merkle Female Hackathon takmičarke se mogu prijaviti i kao pojedinci i kao timovi. Učešće je besplatno, a potrebno je samo da takmičarke imaju svoj laptop. Najbolji tim će kao nagradu dobiti karte za IT konferenciju, a među nagradama za najbolje učesnice je i praksa u Merkle-u.

„Učesnice će imati deset sati da razviju prototip softverskog rešenja. Na raspolaganju će imati pomoć mentorki, softverskih inženjera iz Merkle-a, internet i moći će da koriste programski jezik po izboru. Zadatak konkursa biće poznat dan ranije, a po završetku hakatona sva predložena rešenja ostaće u vlasništvu njihovih kreatorki”, objašnjava Dušica Veličković i dodaje: „Rešenje ne mora da bude razvijeno do kraja, ali je važno da ideja bude upotrebljiva u stvarnom okruženju, da bude autentična i da sadrži makar neki deo softverskog koda.”

Prijave za takmičenje u programiranju Merkle Female Hackathon otvorene su do 5. decembra u ponoć, a formular za prijave i sve informacije o hakatonu dostupne su na https://merkleinc.ch/en/topics-trends/event/2021/merkle-%20female-hackathon-belgrade.

Takmičenje je zakazano za 11. decembar i biće održano u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar