Tri važna biznis saveta “kraljice medija” - Opre Vinfri

Opra Gejl Vinfri je američka TV-voditeljka, glumica i filmska producentkinja. Slavu i popularnost stekla je kao voditeljka emisije “Opra Vinfri Šou”, koja je počela da se emituje davne 1986. godine. Tokom 24 godine emitovanja snimila je preko 5.000 emisija, a ovaj program bio je najgledaniji format svoje vrste u istoriji.

“Kraljica svih medija” više puta je proglašavana najuticajnijom ženom sveta, a takođe joj pripada i titula najbogatije afroamerikanke 20. veka.

Međutim, za Oprin uspeh najzaslužniji je njen način razmišljanja, zahvaljujući kojem je od voditeljke najgledanije zabavne emisije postala uspešna preduzetnica, čije se bogatstvo procenjuje na više od 2,8 milijardi dolara. U nastavku vam donosimo njene najvažnije poslovne lekcije.

Budite autentični

“Nisam imala pojma da bi me to što sam bila autentična, moglo učiniti tako bogatom. Da jesam, učinila bih to mnogo ranije.”
Opra Vinfri je ostala upaćena po svojoj jedinstvenoj emisiji u kojoj su joj mnoge poznate ličnosti “ispovedale”, otkrivajući detalje iz svog života koji nisu bili poznati široj javnosti. Niko ranije nije intervjuisao slavne na ovakav način, dok su mnogi pokušali da imitiraju Oprin način rada. Baš zbog toga što je slušala svoju intuiciju i nije imitirala svoje kolege, kreirala je najgledaniji šou svih vremena. Publika je prepoznala njenu autentičnost i podržavala je u svemu što radi gotovo četvrt veka.

Nemojte se obazirati na konkurenciju

Opra je jednom prilikom izjavila da ukoliko želite da postignete uspeh u bilo kojoj situaciji, jednostavno se ne smete obazirati na to šta rade drugi, jer njih ne možete da kontrolišete. Sav fokus umeriti na sopstvene snage i dati sve od sebe da stignete do cilja.

“Dakle, to je kao da se trkate. Ukoliko pogledate nazad da vidite gde su ostali u odnosu na vas, oduzimate sebi energiju. Ako još primetite da su preblizu, to će vas uplašiti i izgubićete trku.”

Ne odustajte

Iako je “Opra Vinfri Šou” bio najbolje ocenjen televizijski “talk show” svih vremena, Opra je odlučila da prekine sa njegovim emitovanjem 2011. godine. To je svakako bio rizičan potez, ali joj je intuicija govorila da je vreme za neke nove poslovne poduhvate, te je 2013. godine pokrenula svoju TV mrežu OWN (Oprah Winfrey Network). Međutim, ovaj projekat se ubrzo pokazao neuspešnim.

Umesto da prizna poraz tokom najtežih dana u njenoj čitavoj karijeri, odlučila je da “preokrene stvari u svoju korist”. I zaista je u tome uspela. Neprihvatanjem neuspeha pronašla je način da podigne novu TV mrežu, koja je od februara 2015. godine dostupna u preko 70 odsto domaćinstava u SAD-u.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar