U svetu raste prodaja “alcohol-free” pića

Prodaja niskoalkoholnih i bezalkoholnih verzija pića poput piva i drugih vrsta alkoholnih napitaka raste, navodi se u izveštaju britanske kompanije za istraživanje ove industrije IWSR.

Naime, izveštaj je pokazao da je vrednost niskoalkoholnih i bezalkoholnih verzija raznih vrsta pića porasla sa 7,8 milijardi dolara u 2018. na skoro 10 milijardi dolara u 2021. godini i to u 10 zemalja: Australiji, Brazilu, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Južnoj Africi, Španiji, Velikoj Britaniji i SAD-u.

U drugom izveštaju objavljenom 2021. godine, IWSR navodi da se očekuje da će se potrošnja “alcohol free” verzija pića povećati na 31% do 2024. u istim zemljama.

Ustanova “Drinkaware” kao bezalkoholna pića opisuje one napitke koji imaju manje od 0,5% alkohola po zapremini (ABV), dok pića sa niskim sadržajem alkohola nemaju više od 1,2% ABV.

Glavne kompanije za proizvodnju pića kao što su “Heineken” i “Diageo”, koji proizvodi “Guinness”, pridružile su se ovom trendu i objavile svoje verzije bezalkoholnih pića.

Suosnivač kompanije “ABV Technology”, Ben Džordan, izjavio je da je bezalkoholne verzije raznih pića bilo izuzetno teško pronaći u vreme kada je on bio student.

Inače, Džordanova kompanija prodaje i iznajmljuje mašine preduzećima u SAD-u kako bi iz piva izvukle alkohol. U razgovoru za CNN, on je objasnio da je voleo da ide na žurke za vreme studentskih dana, ali da nije želeo da oseća posledice alkohola. Otud i ideja za razvijanje ove vrste biznisa.

Duane Stanford, vlasnik “Beverage Digest-a”, rekao je za isti medij da velika potražnja za bezalkoholnim verzijama alkoholnih pića dolazi od mladih ljudi koji žele da piju manje, ali ne prestaju da piju u potpunosti. Dodao je i da to može uključivati ljude koji su često za volanom ili samo one koji ne žele da propuštaju provod sa prijateljima, ali bez previše pića.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar