Za razvoj digitalne ekonomije i inovacionog poslovanja 177,6 miliona evra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas prvoj sednici Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visokotehnološkog preduzetništva i digitalizacije – takozvani Savet za razvoj digitalne ekonomije.

Novoformirani savet je nastavak Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, a akcenat u njegovom radu biće na digitalizaciji celokupne privrede.

U fokusu Vlade biće dostupnost finansiranja inovativnih kompanija, razvoj digitalne infrastrukture, ulaganja u istraživanja i razvoj, a na ovim ciljevima aktivno će se raditi kroz 35 projekata, vrednih 177,6 miliona evra.

Brnabić je tom prilikom istakla da je, zahvaljujući dosadašnjem radu i rezultatima Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, Srbija danas prepoznata kao zemlja koja značajno ulaže u razvoj e-uprave, inovacija i digitalizacije.

Ona je dodala da su posebno značajni rezultati postignuti kada je reč o obrazovanju i inovacionoj infrastrukturi, izgradnji naučno-tehnoloških parkova i startap centara.

Sada je pred nama pet novih prioriteta, a to su veštačka inteligencija, biotehnologija i biomedicina, pametni gradovi, budućnost mobilnosti i upotreba geoprostornih podataka, navela je premijerka i posebno iskazala zahvalnost guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković na podršci koju ova institucija pruža u celokupnom procesu digitalizacije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je digitalizacija doprinela dvostruko većem broju elektronskih transakcija, koje su sa 17,8 milijardi dinara u 2019. porasle na 32,8 milijardi u 2020. godini, a prošla godina završena je i sa 2.013 onlajn prodavnica.

Ona je navela da se dalji razvoj kako elektronske trgovine, tako i digitalne ekonomije, vidi u dodatnom razvoju telekomunikacione infrastrukture i digitalnih veština.

Prema njenim rečima, prošle godine je približno 940 škola, a ove godine njih 950, dobilo nove računare i opremu, a 90.000 domaćinstava u ruralnim mestima dobija telekomunikacionu infrastrukturu.

Direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević istakao je da je najveći izazov za Srbiju da se obezbede veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj, i kao primer dobre prakse naveo StarTech program, koji sprovodi NALED, a koji u potpunosti finansira kompanija "Filip Moris".

U naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i tim sredstvima podržaće se približno 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, ukazao je Vasiljević.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar