Žene još uvek retko pregovaraju o plati

  • Bez autora
  • Jan 26 2022
  • 729 pregleda

Većina žena ne pregovara za veću platu tokom procesa zapošljavanja, ali i rada, a za razliku od muškaraca, što je fenomen koji nastavlja da zbunjuje istraživače.

U 2020. godini, 57 odsto žena je izjavilo da nikada nisu pregovarale o svojim platama , prema anketi od 1.200 radnika koju je sproveo konsultant za ljudske resurse Randstad ispitujući efekte pandemije.

Jedan od razloga koji navode istraživači je nedostatak samopouzdanja, piše Biznis Insajder.

Žene takođe jednostavno ne znaju da treba da pitaju, kaže Luvvie Ajaii Jones, autor i digitalni strateg, govoreći u januarskoj epizodi LinkedIn-ovog Hello Mondai podcasta sa Džesi Hempel .

Ajaii Jones je rekla da joj je trebalo deceniju rada da sazna da joj je suđeno da pregovara o plati.

- Niko mi nikada nije rekao da treba da tražim više novca, da prva ponuda nikada nije najbolja ponuda, rekla je ona.

Plata može biti težak razgovor tokom procesa zapošljavanja, ali kandidati treba da znaju da su generalno na poziciji moći kada im se prvi put ponudi posao, rekla je ona. U SAD, prosečan poslodavac potroši 4.000 dolara tokom procesa zapošljavanja i koristi oko 24 radna dana da zaposli jednog novog radnika, prema proceni poslova Glassdoor-a za 2019.

- Kada ljudi pronađu pravu osobu koju žele za nešto, morati da se vrate i pronađu plan B je skupo, potrebno je više vremena i radno je intenzivno, rekao je Adžaji Džons.

Vredi se kladiti da će firma pristati na vašu protivponudu u odnosu na prolazak kroz ceo proces ponovo sa drugim kandidatom.

Što se tiče toga kako započeti pregovore: „Uzmite lično iz toga“, rekla je ona. „Nije vaš lični izbor da tražite više novca, to je poslovna odluka, da ako to ne uradite, ne poslujete dobro.

- Kada vam neko baci broj, druga stvar je da nikada ne morate da dajete brz odgovor, dodala je ona. "Ne morate odmah da kažete da ili ne." Umesto toga, kupite sebi malo vremena i shvatite koliko zapravo želite da zaradite.

Ako vam je neprijatno da pregovarate usmeno, pokušajte da pošaljete pismenu protivponudu. I „ako iz nekog razloga to morate da uradite verbalno, morate ovo da vežbate ako vam je neprijatno zbog toga jer želite da ispustite broj sa uzvikom, a ne znakom pitanja“, rekla je ona.

I ne boj se tišine. „Samo im dajte broj“, rekla je. „Zato što su vam već ponudili ovaj posao, već znaju da ste vredni, već znaju da ste osoba koju žele, zar ne, tako da ne morate više da se pravdate.

- U pregovorima pobeđuje onaj ko može više da izdrži ćutanje.

I važno je da žene traže više, rekla je ona.

Samo u SAD, žene su 2021. bile plaćene u proseku 82 centa za svaki dolar koji zarade muškarci . U Velikoj Britaniji, razlika u prosečnoj zaradi po satu između muškaraca i žena iznosila je 15,4% u 2021. godini, prema britanskoj Kancelariji za nacionalnu statistiku .

- Mislim da je oblik ekonomske pravde da žene znaju da ne samo da se od vas očekuje da tražite više novca, već i kada to učinite vi činite boljim svoj život i život nekog drugog, zaključio je Adžaji Džons. „Razmislite o tome da ste hrabri, da ste autentični, da tražite novac je oblik ekonomske pravde, to je oblik aktivizma i filantropije.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar