Poziv lokalnim samoupravama za učešće u programu „Podsticajno roditeljstvo“

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije Milka Milovanović Minić otvorila je danas skup na temu programskog planiranja za primenu programa „Razigrano roditeljstvo“.

Skup je održan u organizaciji Unicefa i uz podršku resornog ministarstva, koje koordinira Upravnim odborom projekta „Podsticajno roditeljstvo“, kao i Stalne konferencije gradova i opština.

Današnjem događaju prisustvovalo je 140 predstavnika jedinica lokalne samouprave, stručnjaka iz domova zdravlja, predškolskih ustanova i socijalne zaštite.

Milovanović Minić je pozvala predstavnike lokalnih samouprava i njihove institucije da se priključe programu „Podsticajno roditeljstvo“, ukazavši na važnost njihovog međusobnog povezivanja i pravljenja mreže koja će biti izvor znanja i iskustva, ideja i dobrih praksi.

Državna sekretarka je naglasila da je neophodno da se gleda šire i dalje, izvan struke i institucija, da se neguje radoznalost i radi na prepoznavanju i uklanjanju barijera koje ovu radoznalost, kao prirodno stanje deteta, sputavaju.

Ona je takođe uputila poziv svima da razvijaju mehanizme, standarde, prakse i pristupe koji će uvek u fokusu imati decu i porodice kojoj treba više podrške.

Prema njenim rečima,  neophodno je da svi udružimo svoje snage kako bismo umanjili nejednakosti među decom i osigurali dostupnu i kvalitetnu podršku za svako dete, bez obzira na poreklo, socijalno-ekomomski ili zdravstveni status.

Samo one usluge koje idu u korist smanjivanju socijalnih nejednakosti ispunjavaju svoju društvenu svrhu, zaključila je državna sekretarka.

Praktičari će u okviru programa biti obučavani za primenu veština zasnovanih na najaktuelnijim naučnim dokazima o razvoju dece u ranom uzrastu, počevši od rođenja i u prvih 1.000 dana života.

U naredne dve godine ove inovirane prakse primenjivaće se u radu sa roditeljima male dece. Kao rezulat ovog rada, na osnovu pratećeg implementacionog istraživanja, dobiće se relevantni podaci o efikasnosti programa i preporuke za širenje na nacionalnom nivou.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar