Projekti podrške roditeljstvu na lokalnom nivou

Vlada Republike Srbije danas je, u saradnji sa Unicefom i uz podršku LEGO Fondacije, pokrenula drugu fazu Programa „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“, kojom će biti obuhvaćeno 28 jedinica lokalne samouprave.

Ovaj program se sprovodi kroz projekat „Podrška jedinicima lokalne samouprave za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu i razvoju dece“, koji realizuje SKGO kao implementacioni partner u okviru Programa.

Na svečanosti koja je održana ovim povodom, u ime ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, obratio se državni sekretar Ministarstva Čedomir Rakić, koji je ujedno i član Upravnog odbora Programa.

On je, govoreći o podršci lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu, istakao da je Ministarstvo od 2019. godine do danas izdvojilo gotovo 270 miliona dinara iz Budžetskog fonda za predškolske ustanove i osnovne škole, dečja igrališta i druge projekte koji imaju za cilj podizanje kvaliteta usluga koje lokalne administracije pružaju roditeljima, i to u 20 gradova i opština.

Prema njegovim rečima, za ove namene je za 2022. godinu izdvojeno pet puta više sredstava nego ikada ranije.

Rakić je naveo da se ovi projekti sprovode sa namerom da se unaprede uslovi boravka dece u ustanovama koje brinu za njihov rast i razvoj, uz napomenu da država jednako brine o svim jedinicama lokalne samouprave kako bi se i u manjim opštinama dostigli standardi koji postoje u velikim gradovima.

Ministarstvo, kako je rekao, takođe podstiče i podržava sve jedinice lokalne samouprave da koriste moderne tehnologije, pri čemu je važno da svaka eUsluga, poput usluge eBeba i eUpisa u vrtiće i škole, bude dostupna građanima u svim gradovima i opštinama.

Državni sekretar je izrazio uverenje da će iskustvo pet pilot gradova i opština, u kojima je već sproveden Program, biti uspešno preneto u novih 28 jedinica lokalne samouprave, kako bi i oni u svoj rad uveli niz mera i politika na dobrobit razvoja dece i zadovoljstvo njihovih roditelja, napomenuvši da će Ministarstvo ostati kredibilan partner na ovakvim projektima.

Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Vranje i Bor su jedinice lokalne samouprave koje su uspešno realizovale Program u prvoj fazi, zbog čega su im danas dodeljene nagrade.

Takođe, nagrađen je i Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Zavod za javne zdravlje Beograd i Republički zavod za socijalnu zaštitu, a sa 28 jedinica lokalne samouprave potpisani su memorandumi o saradnji za uključivanje u Program.

Današnji skup organizovalo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, uz podršku Unicefa i SKGO, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar