TikTok je najbrže rastući izvor vesti u Velikoj Britaniji

Društvena mreža TikTok postala je najbrže rastući izvor vesti među odraslim Britancima, pokazalo je istraživanje britanskog regulatora za komunikacije Ofcom.

Istraživanje Ofcoma brojalo je sve osobe starije od 16 godina kao odrasle osobe. Tokom ove studije izvršeno je više od 1.700 online intervjua, kao i oko 1.000 licem u lice, kako bi podaci bili što verodostojniji, odnosno, kako bi se uključile i one grupe koje retko ili uopšte ne koriste internet.

Rezultati su pokazali da TikTok kao izvor informisanja koristi 7% učesnika ankete, što je negde oko 3,9 miliona odraslih Britanaca. Ovo predstavlja povećanje od 1%, odnosno 0,8 miliona ljudi, u odnosu na 2020. godinu.

Nešto više od polovine ispitanika koji koriste TikTok ima između 16 i 24 godina. Međutim, najpopularniji izvor vesti za mlade ipak je Instagram, koji koristi skoro polovina ispitanika istog uzrasta.

Među onima koji koriste TikTok za informisanje, 44% njih kaže da dobija informacije od ljudi, odnosno profila koje prate, dok je svega 24% njih reklo da informacije dobija sa naloga kojima upravljaju novinske agencije.

Ipak, televizija je i dalje glavni izvor vesti za odrasle Britance budući da je čak 74% njih reklo da se putem ovog kanala najčešće informiše o dešavanjima u svetu.

Sledeći najveći izvor vesti, sa 66%, je internet, uključujući sve - od veb sajtova sa vestima do društvenih mreža.

Istraživanje je takođe pokazalo da 40% odraslih Britanaca i dalje dobija vesti preko radija, ali samo 24% njih se trenutno informiše putem novina, što je drastičan pad u odnosu 2018. godinu kada je ta cifra iznosila 40%.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar