Imate bubuljice zbog maske, čista maska i čisto lice su jedino rešenje vašeg problema

  • Bez autora
  • Apr 13 2021
  • 1061 pregleda

Maska na licu štiti druge i nas od koronavirusa, ali kod žena i kod muškaraca dugotrajno nošenje maski je stvorilo promene na koži lica. Maske moramo da nosima, ali postoji način da pomognemo svom licu i da ga pripremimo i zaštitimo od ovih problema.

Posle više od godinu dana svakodnevnog nošenja zaštitnih maski pokazalo se da one izazivaju određene promene na koži lica. To mogu biti alergijske reakcije, mogu biti papule i pustule, kao i promene na koži u vidu zapaljenskih procesa i akni koje bi bile najozbiljniji problem, navodi Snežana Makojević, diplomirani kozmetolog.

„Ljudi koji nisu imali akne su počeli da ih dobijaju i one se javljaju uglavnom u tom predelu lica oko vilične kosti. A što se tiče nege, osnovni savet je da treba nanositi što manje preparata, jer već sama maska štiti i ne dozvoljava da koža diše. Ukoliko stavimo previše preparata, samo ćemo dovesti do toga da pore budu još više zapušene. Znači, što manje šminke i što manje pudera“, objašnjava kozmetološkinja.

Potrebno je, dodaje gošća Jutarnjeg programa, koristiti nešto jača sredstva za čišćenje kože, odnosno losione na bazi alkohola, zatim hidratantne kreme koje ne treba da budu komedogene, ali je najvažnije da se maske što češće menjaju.

„Ne sme se,  na primer, nositi maska, pa skinuti i staviti u torbu. U toj torbi stoje i ključevi i novčanik i sve ostalo, a onda mnogi takvu masku izvade i ponovo stave na lice. To nikako ne bismo smeli da činimo“, upozorava Makojevićeva.

Osim toga, vrlo je bitan i izbor maski koje koristimo. Najbolje bi bilo nositi pamučne maske, ali one, nažalost, ne pružaju dovoljno zaštite, zato bi najbolje bilo ispod hirurških maski staviti pamučnu masku, posebno oni koji imaju problematičnu kožu.

Isto reaguje koža muškaraca i žena

Nema velike razlike u pogledu pripreme kože kod muškaraca i žena, naglašava Snežana Makojević.

„Takođe, osim agresivnijih sredstava za čišćenje lica na bazi alkohola, i dermatolozi savetuju da ne bi bilo loše i samu masku poprskati sredstvom za dezinfekciju sa unutrašnje strane. Sačekati da se osuši i zatim staviti na lice“, savetuje kozmetološkinja.

Ipak, one žene koje moraju da se šminkaju trebalo bi da koriste što lakšu šminku. Lagane pudere i da ne nanose u previše slojeva, kao i da puderi ne budu komedogeni, to jest da ne dovode do zapaljenskih procesa.

„Kada je karmin u pitanju, tu nema pomoći. On će isprljati masku i tu masku treba baciti posle korišćenja. Svim ženama je to sasvim jasno. Kada su našminkane i skinu masku, vide da je na njoj ostalo sve, od pudera, rumenila do karmina“, napominje kozmetološkinja.

Čisto lice i čista maska su jedino rešenje

Sve se svodi na što češće menjanje maske i detaljno čišćenje lica. Pord toga, zagađen vazduh i bez obzira na nošenje maski sigurno remeti i pomaže da na koži dođe do stvaranja određenih promena.

„Šminka može da zaštiti kožu od zagađenog vazduha, ali zavisi koja šminka i zavisi za koju osobu. Mora se koristiti šminka koja odgovara tipu kože koji bi najbolje bilo da odredi ili kozmetičar, kozmetolog ili dermatolog. I naravno, ne sme biti previše slojeva na licu“, naglašava kozmetolog Snežana Makojević, na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar