Porez na tampone: Briga za državu ili žene?

  • Bez autora
  • Feb 16 2020
  • 1355 pregleda

Zakonodavac u Tenesiju, SAD, ima baš velikih briga. Uobičajeno praznično oslobođenje od poreza za neke proizvode izazvalo je veliku brigu nekih senatora u slučaju – ženskih tampona.

Mnoge države u SAD imaju svoje "poreske praznike", tokom kojih se određeni proizvodi u prodaji nalaze bez poreza na promet, obično jednom tokom godine.

U Tenesiju, ovaj trodnevni letnji vikend "popust" u 2019. godini je važio za odeću (vrednu do 100$), kompjutere (do 1.500$) i pribor za školu i umetnost (do 100$ ili manje po komadu).

Ali, pokušaj da se u neporesku korpu uključe i higijenski proizvodi za žene naišle su na iznenadan otpor kod zakonodavaca. Razlog je neverovatan – zabrinuti su jer nema ograničenja na broj komada koji mogu da se kupe, javlja Forbs magazin.

Autor testa je zabrinut za mentalno zdravlje pojedinih članova Senata Tenesija koji su,izgleda, "prozreli" žensku zaveru da ne kupuju tampone preko cele godine nego da sačekaju taj jedan viken i onda kupe sve na gomili i tako nanesu ogromnu štetu državnom budžetu, a ko zna, možda im je to samo "deo plana kako da (muškarcima) preuzmu svet".

Podnesak (bill) H.B.1921, je u januaru podnela poslanica u Kongresu Tenesija, London Lamar, a pojačao ju je podnesak S.B. 1724 senatorke Sare Kajl.

Prema ovim "žalbama" žene u Tenesiju godišnje potroše 120 dolara na žensku higijenu, što toj državi uz PDV od 7% (u SAD je porez na promet mnogo manji jer je porez na imovinu visok, potpuno suprotno od Srbije) porez od donosi 8,4 dolara. Neki od zakonodavaca se boje da bi oslobođenje od tog poreza nagnalo 1.820.292 žene u Tenesiju starosti od 15 do 55 godina, u stampedo na tampone.

Senator Hensli se zabrinuo i kako bi zbog te opasne mogućnosti moglo da se ograniči količina tampona koje bi žene mogle da kupe.

Ni za ni jedan drugi proizvod na poreskom popustu nije se diskutovalo o bilo kakvom ograničenju.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar