Banane na organizam mogu da imaju i negativne efekte - šta treba da znate ako ih često konzumirate?

  • Bez autora
  • May 15 2022
  • 902 pregleda

Bez obzira da li volite da kuvate sa bananama ili jednostavno volite da uživate u ovom voću sa kašičicom putera od kikirikija, one mogu vašem telu da obezbede bezbroj zdravstvenih prednosti zbog kojih ćete se osećati bolje.

Ipak, važno je znati sve neželjene efekte koji se dešavaju kada jedete banane, posebno kada je u pitanju boja kada je ogulite.

1. Dobićete dobru količinu kalijuma

Jedna mala banana od 15 cm može da obezbedi vašem telu oko 422 miligrama kalijuma, što je oko 9% preporučenog unosa. Ako vam je potreban još veći unos kalijuma tokom dana, možete ga naći u krompiru, spanaću i sočivu koji imaju isto toliko ili znatno više kalijuma nego banane.

2. Banane se mogu jedinstveno transformisati iz skroba u šećer

Kako banane iz zelene boje postaju pegave, biće slađe. Pegave banane imaju veći uticaj na šećer u krvi i brže se vare. U stvari, kako banane sazrevaju, glikemijski indeks se udvostručuje! Ako jedete banane dok su još malo zelene, dobijate najbolji efekat stabilizacije šećera u krvi.

3. Konstipacija

Evo jednog iznenađujućeg neželjenog efekta jedenja banana o kojem morate da znate više. Možda ćete doživeti zatvor. Nezrela banana može pogoršati vaše probleme sa opstipacijom. Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane – pektinskih vlakana i otpornog skroba – pojedinci koji već imaju sporo varenje treba da budu oprezni. Da biste bili sigurni, pijte puno vode kada jedete "zelene" banane.

4. Pojačanje elektrolita

Banane su prirodno prepune sa skoro 10 odsto vaših dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom, takođe poznatim kao esencijalni mineralima koji čine elektrolite. To je kombinacija koju je teško naći u prirodi. Elektroliti pokreću vodu i energiju u mišiće umesto u krvotok. To znači da vaši mišići dobijaju gorivo koje im je potrebno za oporavak od vežbanja, pojedite bananu posle treninga, pijte puno tečnosti i vaši mišići će vam biti zahvalni.

5. Konzumiranje banana hidrira vaše telo

Banane su organski hidratantne zbog svog sadržaja elektrolita. U stvari, pokazalo se da je kombinovanje elektrolita sa unosom vode bolje i od same vode! Posebno pre i posle vežbanja, hidratacija elektrolitima je važna.

6. Banane mogu uravnotežiti vaš krvni pritisak

Sadržaj kalijuma u bananama balansira natrijum u telu i direktno utiče na krvni pritisak. Pošto natrijum i kalijum rade zajedno u telu, dodavanje banana ishrani može pozitivno uticati na krvni pritisak.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar